Mák v naší kuchyni: Nezapomeňte na oblíbené makové recepty našich babiček
Mák je oblíbenou surovinou naší kuchyně a zároveň superpotravinou s vysokou hodnotou pro naše zdraví. Můžeme si ho koupit v každém supermarketu, ale také přímo od pěstitelů. V tom případě se zásobíme až do další sklizně a mák uložíme v suchu a chladnu, mletý mák můžeme i mrazit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pečivo sypané mákem
Je mnoho druhů pečiva, které lze před pečením posypat mákem. Mohou to být slané tyčinky pro návštěvu, oblíbené sladké loupáčky nebo různé housky. Mák sypeme v přiměřeném množství tak, aby nepadal zbytečně kolem pečiva. Posypání mákem působí na pečivu pěkně a hned na ně máme ještě větší chuť.
Oblíbené moučníky s mákem
Využití máku různými způsoby
Mák může být také součástí některých sladkých těst. Makovce jsou oblíbené moučníky připravované na plech, které nám nedají mnoho práce. Mletý mák přidáváme také do těst na bábovky i sladké nebo slané sušenky - mák zvýší jejich výživnou hodnotu a zároveň umožní snížit přidaný tuk do těsta. Oblíbené je makové cukroví.
Makové recepty našich babiček
Kdo by neznal pochoutky s mákem z našeho dětství. Babičky uměly tuto hodnotnou surovinu krásně zpracovat a propojit s chutí nejrůznějších bramborových těst a tak nám zanechaly skvělé recepty na pekáče, šišky, peciválky, škubánky a další dobroty. Když spěcháme, tím nejjednodušším jídlem jsou obyčejné nudle s mákem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 2 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Oživte vánoční stůl netradičním makovým cukrovím. Kombinace křehkého lineckého těsta, máku a povidel příjemně překvapí
Peciválky s mákem si zamilujete. Naše babičky je připravovaly z bramborového těsta a po upečení jen krátce spařily
5 častých chyb při skladování máku: Poradíme, jak mák uložit, aby vydržel co nejdéle
Komentáře