Jak připravit nejlepší makovou náplň do moučníků. Příjemně ji provoní citron, vanilka či rum
Pro milovníky máku se nabízí dlouhá řada moučníků, ale i různých knedlíků, šišek a dalších dobrot, jejichž důležitou součástí je právě mák. Do některých z nich je potřeba nejen mák pomlet, ale připravit z něho kvalitní makovou náplň či nádivku.
Malá semínka máku jsou plná zdraví prospěšné vlákniny, rostlinných tuků a řady živin. Neváhejme si z máku připravit lahodný moučník s výbornou náplní. Podíváme se, jak na to, a co vše se nám do náplně může hodit.
Postup pro přípravu makové náplně
Do vroucího mléka vsypeme nejlépe čerstvě pomletý mák a chvíli necháme společně povařit, dokud mák nezměkne a nezhoustne. Směs během vaření nezapomeneme míchat.
Jak makovou náplň dochutit
Po odstavení makovou náplň dosladíme. Nabízí se spoustu variant:
- cukr - přidáme ho už během vaření, aby se dobře rozpustil
- med - také přidáme během vaření
- marmeláda - pikantní marmelády dodají náplni jemně štiplavou chuť
- povidla - švestky se perfektně snoubí s chutí máku
- čokoláda - nalámeme ji na kousky a vhodíme do ještě horké náplně, dobře promícháme a čokoláda se rozpustí
- rozinky - rozinky mohou být předem namočené v rumu, vmícháme je do již chladnoucí směsi
- datle - nakrájíme na malé kousky a také vmícháme do chladnoucí směsi
- rostlinné sirupy, jako datlový, javorový či třeba čekankový sirup
Makovou náplň nejen osladíme, ale i dochutíme různými způsoby:
- citronovou kůrou
- skořicí
- rumem
- vanilkou
- kakaem
Pro jemnost náplně lze vmíchat trochu másla nebo sníh z bílků. Naplň necháme vychladnout a poté plníme koláčky, koláče, buchty, frgály, záviny či jiné moučníky.
Rychlejší a snazší variantou přípravy makové nádivky je pouze zalít mletý mák horkým mlékem, přidat další přísady, zamíchat a nechat stát alespoň 30 minut, aby náplň nabobtnala.
Řadu receptů na makové dobroty najdete v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct nejlepší makovec s vůní skořice, vanilky a citronu. Vláčný a rychlý makovec s jablky a další oblíbené recepty
Jak na to, aby nám horké mléko neuteklo z hrnce. Vyzkoušejte rady, které znaly už naše babičky
Jak na to, aby rozinky, které přidáme do těsta, neklesaly dolů. Jednoduchý trik je záležitostí chvilky
Komentáře