Makové vánoční cukroví chutná báječně se švestkovými povidly a cukrovým prachem
Mák je oblíbenou superpotravinou, používanou v klasické české kuchyni. Česko je nejen pěstitelem a zpracovatelem máku, ale také jeho největším konzumentem - na rozdíl od zemí, ve kterých není povolený.
Modrý a bílý mák jsou součástí českých sladkých jídel - známe šišky a nudle s mákem, makové buchty, knedlíky sypané mákem, makový závin. Stejně jako ve sladkých jídlech chutná mák i ve vánočním cukroví, ideálně s povidly a citrónovou kůrou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na přípravu makového cukroví
Zkusme dodržet pár pravidel, týkajících se makového těsta:
- Mák předem umeleme - výjimkou je celý mák, který cukroví dodává křupavost drobných makových semínek a tečkovaný pigment těsta.
- Mák meleme až těsně před zpracováním, protože obsahuje tuk, který rychle žlukne. K mletí použijeme mlýnek na mák.
- Mákem nahradíme část mouky, aby těsto nebylo suché. Pokud použijeme jen trochu máku, nemusíme mouku nahrazovat.
- Těsto necháme po zpracování odležet - pak ho klasicky vyválíme a vykrajujeme tvary pomocí formiček a vykrajovátek.
Jak plnit a zdobit makové cukroví
Postupujeme stejně jako u jiného cukroví:
- Mák a švestková povidla patří k sobě - proto plníme cukroví povidly, připravenými bez cukru. Hustá povidla naředíme horkou vodou.
- Makové cukroví je výborné s vanilkovým nebo citrónovým krémem, kterým plníme makové slepované cukroví nebo ořechy.
- Citrónová poleva je sladkou tečkou na makovém cukroví - pokud nepoužijeme polevu, poprášíme kousky moučkovým nebo pudrovým cukrem.
- Podle množství máku volíme barvu cukroví - od jemně kropenatého po hodně tmavé, kterému sluší bílá barva cukru a cukrové dekorace.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Doba maková: Český mák je vysoce kvalitní, má příjemnou vůni, nasládlou chuť a nejlepší je umlít ho až před použitím
Dokonalá švestková povidla bez cukru krok za krokem. Když je upečete v troubě, budete to mít téměř bez práce
Mák v naší kuchyni: Nezapomeňte na oblíbené makové recepty našich babiček
Komentáře