Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mák je oblíbenou superpotravinou, používanou v klasické české kuchyni. Česko je nejen pěstitelem a zpracovatelem máku, ale také jeho největším konzumentem - na rozdíl od zemí, ve kterých není povolený.

Modrý a bílý mák jsou součástí českých sladkých jídel - známe šišky a nudle s mákem, makové buchty, knedlíky sypané mákem, makový závin. Stejně jako ve sladkých jídlech chutná mák i ve vánočním cukroví, ideálně s povidly a citrónovou kůrou. 

Jak na přípravu makového cukroví

Zkusme dodržet pár pravidel, týkajících se makového těsta:

  • Mák předem umeleme - výjimkou je celý mák, který cukroví dodává křupavost drobných makových semínek a tečkovaný pigment těsta.
  • Mák meleme až těsně před zpracováním, protože obsahuje tuk, který rychle žlukne. K mletí použijeme mlýnek na mák.
  • Mákem nahradíme část mouky, aby těsto nebylo suché. Pokud použijeme jen trochu máku, nemusíme mouku nahrazovat.
  • Těsto necháme po zpracování odležet - pak ho klasicky vyválíme a vykrajujeme tvary pomocí formiček a vykrajovátek.

Jak plnit a zdobit makové cukroví

Postupujeme stejně jako u jiného cukroví:

  • Mák a švestková povidla patří k sobě - proto plníme cukroví povidly, připravenými bez cukru. Hustá povidla naředíme horkou vodou.
  • Makové cukroví je výborné s vanilkovým nebo citrónovým krémem, kterým plníme makové slepované cukroví nebo ořechy.
  • Citrónová poleva je sladkou tečkou na makovém cukroví - pokud nepoužijeme polevu, poprášíme kousky moučkovým nebo pudrovým cukrem.
  • Podle množství máku volíme barvu cukroví - od jemně kropenatého po hodně tmavé, kterému sluší bílá barva cukru a cukrové dekorace.
Zbylý mák uschováme do vzduchotěsné dózy a necháme v chladu - v komoře či v lednici. Posypeme s ním škubánky, švestkové knedlíky nebo z něj připravíme koláčky či závin.
Vánoce jsou daleko a my umleli hodně máku, který by bez rychlého využití žluknul? Není problém připravit si výborný rychlý švestkový koláč podle videa:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Další tipy a triky