Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené zákusky - makronky. Jednoduchý návod bez vaření cukru tak, abyste uspěli hned napoprvé
Zdroj: Pixabay

Makronky se v posledních letech staly hitem pekařů, cukrářů a hlavně mlsounů. Křehké skořápky, vzdáleně připomínající české laskonky, se vyrábějí z mandlové mouky, bílků a cukru, často se barví potravinářskými barvivy a jsou plněné rozličnými krémy.

Nabízíme co nejpodrobnější jednoduchý postup. Využijeme praktické rady uživatele s nickem casino. Sama jsem podle jeho rad několikrát makronky s úspěchem upekla.

Z čeho vytvoříme těsto

100 g bílků

120 g mandlové mouky

210 g moučkového cukru

30 g cukru krupice

Jak připravit těsto na makronky

Mandlovou mouku nebo strouhané neloupané mandle a  moučkový cukr prosejte a smíchejte. Bílky trochu nahřejte v mikrovlnce nebo vodní lázni, aby byly vlažné. Šlehejte elektrickým šlehačem s metlami na mírnou rychlost. Až zbělají, přisypte cukr krupici, případně přidejte barvivo a šlehejte už rychleji na lesklý a pevný sníh. Pak ve třech dávkách postupně vařečkou vmíchejte směs moučkového cukru a jádrovin. Vždy pečlivě zapracujte do sněhu.

Jak makronky tvarovat a péct

Výsledkem musí být lehké, ale jednolité těsto, které z vařečky stéká po "jazycích". Pozor, abyste těsto nepřemíchali. Naplňte jím cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte kolečka. 

Tip: na spodní stranu papíru si předkreslete kolečka o průměru asi 3-3,5 cm kousek od sebe, lépe se vám dodrží velikost. V prodeji jsou i formy a jiné pomůcky na makronky, které jsou pro první pokus zbytečné.

Sáček držte kolmo k plechu. Pak několikrát s plechem bouchněte o stůl, abyste z makronek vyhnali vzduchové bublinky a srovnali povrch. Nechte makronky na plechu zaschnout. Zaschnutí je důležité, neuspěchejte to. Když na makronku sáhnete suchým prstem, nelepí. To je čas k pečení.

Troubu předehřejte na 150 °C bez ventilátoru, vložte plech s makronkami, zapněte ventilátor a pečte 10 minut, pak snižte na 130-140 °C a dopečte. Před každým dalším vložením plechu musíte teplotu opět zvýšit a vypnout ventilátor.

Tip2: Protože každá trouba peče jinak, doporučujeme na zkoušku upéct 1-2 makronky na kousku papíru a až když je teplota OK, péct zbytek. Tím se vyhnete případnému a nežádoucímu spálení celého plechu. Poznamenejte si optimální teplotu a čas pečení pro příště.

Upečené skořápky nechte zchladnout na plechu, sloupněte (pokud ještě drží na papíru, nejsou dopečené) a uložte v suchu. Měly by mít typickou "nohu" a uvnitř být suché.

Pozn.: Makronky lze kromě mandlí s úspěchem a levněji péct i z jiných olejnatých semen (vlašských ořechů, lískových oříšků, arašídů, slunečnice, máku atd). Hmotu můžete (ale nemusíte) barvit gelovými potravinářskými barvami.

Čím plnit makronky 

Náplně do makronek by měly být máslové, s mascarpone, čokoládové, s (slaným) karamelem apod. My doporučujeme krém Lemon curd. Nevhodné jsou mléčné (tvarohové, jogurtové, pudinkové) krémy, protože rozmočí upečené skořápky. Náplně můžete ochutit likéry (vaječný, peprmintový), kávou, ovocným protlakem, obarvit potravinářskou barvou apod.

Věříme, že pro vás už makronky nebudou strašákem a stanou se vaším majstrštykem. Ať se dílo podaří!

 

Další tipy a triky