Malinový sirup můžeme připravit dvěma způsoby. Vyberte si, který vám bude vyhovovat
Z malin můžeme vyrobit velmi kvalitní sirup, z něhož snadno připravíme chutnou limonádu malinovku. Sirup lze ale využít i k přípravě moučníků nebo dezertů. Představíme vám dvě možnosti postupu.
Maliny k výrobě sirupu trháme raději plané lesní, protože mají výraznější aroma i chuť. Nemusíme je omývat, jen je přebereme a vyřadíme plesnivé plody a cizí příměsi. Nabízíme dva postupy výroby sirupu. Prvním získáte méně sirupu velmi intenzivní chutě a vůně, který obsahuje i dužninu a není tedy zcela čirý. Tak připravovaly sirup už naše babičky. Druhým postupem získáte větší množství čirého sirupu se slabší vůní a chutí. Výběr je na vás.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Malinový sirup I
Maliny rozmačkáme do nádoby (babičky používaly velkou sklenici od okurek) a necháme v teplé místnosti tři dny stát. Maliny začnou mírně kvasit, ale nesmí plesnivět. Pak je přes kus starší čisté záclony nebo plátna necháme překapat a mírně vymačkáme. Na 1 kg takto získané šťávy dáme 1 kg cukru krystal. Necháme společně přejít varem a horké plníme do vypařených lahví, uzavřeme. Načatou láhev uchováváme v chladnu, aby kvašení nepokračovalo.
Malinový sirup II
Plody rozmačkáme, k 1 l rmutu přidáme 0,7 l vody a 24 g kyseliny citronové. Necháme stát v teplé místnosti 24 hodin, pak přes plátno necháme překapat a ještě lehce vymačkáme. Přidáme na 1 l šťávy 1,7 kg cukru, zahříváme na 85 °C a pak lijeme do lahví jako u prvního postupu.
Tip: Pokud vlastníte odšťavňovací hrnec nebo odšťavňovač, můžete zachycenou šťávu hned promíchat s cukrem, kyselinou citronovou a sterilovat.
Možná vás inspiruje také náš videorecept na nepečený tvarohový dortík s malinovou omáčkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Jak připravit malované rolády. Nezaberou více času než ty s krémem
Komentáře