Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malinový sirup můžeme připravit dvěma způsoby. Vyberte si, který vám bude vyhovovat
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Z malin můžeme vyrobit velmi kvalitní sirup, z něhož snadno připravíme chutnou limonádu malinovku. Sirup lze ale využít i k přípravě moučníků nebo dezertů. Představíme vám dvě možnosti postupu.

Maliny k výrobě sirupu trháme raději plané lesní, protože mají výraznější aroma i chuť. Nemusíme je omývat, jen je přebereme a vyřadíme plesnivé plody a cizí příměsi. Nabízíme dva postupy výroby sirupu. Prvním získáte méně sirupu velmi intenzivní chutě a vůně, který obsahuje i dužninu a není tedy zcela čirý. Tak připravovaly sirup už naše babičky. Druhým postupem získáte větší množství čirého sirupu se slabší vůní a chutí. Výběr je na vás.

Malinový sirup I

Maliny rozmačkáme do nádoby (babičky používaly velkou sklenici od okurek) a necháme v teplé místnosti tři dny stát. Maliny začnou mírně kvasit, ale nesmí plesnivět. Pak je přes kus starší čisté záclony nebo plátna necháme překapat a mírně vymačkáme. Na 1 kg takto získané šťávy dáme 1 kg cukru krystal.  Necháme společně přejít varem a horké plníme do vypařených lahví, uzavřeme. Načatou láhev uchováváme v chladnu, aby kvašení nepokračovalo.

Malinový sirup II

Plody rozmačkáme, k 1 l rmutu přidáme 0,7 l vody a 24 g kyseliny citronové. Necháme stát v teplé místnosti 24 hodin, pak přes plátno necháme překapat a ještě lehce vymačkáme. Přidáme na 1 l šťávy 1,7 kg cukru, zahříváme na 85 °C a pak lijeme do lahví jako u prvního postupu.

Tip: Pokud vlastníte odšťavňovací hrnec nebo odšťavňovač, můžete zachycenou šťávu hned promíchat s cukrem, kyselinou citronovou a sterilovat.

Možná vás inspiruje také náš videorecept na nepečený tvarohový dortík s malinovou omáčkou.

 

 

 

Další tipy a triky