Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Zdroj: Pixabay

Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin.

Obsahují množství cenných vitamínů a minerálů, organické kyseliny a třísloviny. Obsah kyseliny salicylové pomáhá snižovat horečku při nachlazení. Pomáhají také při revmatismu, některých jaterních a ledvinových chorobách (jsou močopudné a žlučopudné).

Rady na zpracování malin

Lesní ovoce

Bývají roky, kdy se úroda lesních plodů jak v lese, tak na vaší zahradě opravdu zadaří. A tak se stane, že mlsání samotných syrových bobulí máte za chvíli už dost. Je proto třeba vymyslet, jak s…

Léčivé jsou i listy, které bývají součástí čajových bylinných směsí. Z plodů vyrábíme šťávy vařené i nevařené), sirupy, džemy (používáme je ve směsi s méně aromatickým a želírujícím rybízem), kompoty, mošty, likéry, moučníky, dezerty, letní chlazené polévky apod. Často je přidáváme pro vylepšení chuti k méně výrazným druhům ovoce.

Pěstované rostliny mají plody méně výrazné chuti a vůně, zato jsou větší a nebývají tolik napadené škůdci, hodí se skvěle na ozdobu moučníků a dezertů. Zajímavá je různě barevná škála plodů od žluté po téměř černou. Listy nemají výrazné léčivé účinky.

Maliny jsou velmi náchylné k plesnivění, doporučujeme zpracovat je krátce po utržení. Chuť a vůni malin nejlépe uchová cukr. Stejně jako jahody mrazíme i maliny v cukru, sirupu nebo jako dřeň. Mrazit lze i vylisovaná šťáva třeba v podobě ledových kostek. V mrazničce vydrží 6-8 měsíců.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky