Maracuja je aromatické ovoce s nakyslou lahodnou chutí. Víte, čím je výjimečné?
Maracuja (granadila) je ovoce nakyslé chuti, výrazně aromatické. Slupka dozrálých plodů je svraštělá. Plody mají vejcovitý tvar a mohou mít různé barvy, od fialové po žlutou. Dužina je želatinová, plná černých jadérek.
Maracuja dozrává na popínavých rostlinách z rodu Passiflora. Dužina plodů je zvláštní, želatinová a výrazně aromatická. Může se jíst lžičkou, ale nejspíš vám budou vadit drobná semínka. Z plodů můžete získat šťávu - postupujte tak, že dužinu vyberete lžičkou a propasírujete ji přes síto, tím se zbavíte semínek. Pak můžete dužinu umixovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím je maracuja výjimečná
Jedná se o neobvyklé ovoce, které obsahuje důležité živiny. Dr. Pamplona Roger v Encyklopedii léčivých potravin uvádí: "Maracuja má nejvíce železa ze všech druhů ovoce (1,6 mg/100 g), ... jeho absorpce je dobrá, protože maracuja obsahuje vitamín C, který vstřebávání železa usnadňuje." Z uvedeného důvodu se maracuja doporučuje např. při anémii z nedostatku železa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Už jste maracuju ochutnali? Můžete nám napsat do komentáře pod článkem. Každé ovoce je něčím zvláštní i užitečné, a my můžeme jen žasnout, jaká rozmanitost se v přírodě nachází.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak tráví Štědrý den Lucie Borhyová? Máme kapra i řízky a nesmí chybět maďarský bramborový salát od babičky, říká
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Cizokrajné ovoce v kuchyni: Je lahodné a v dezertech zcela úchvatné
Komentáře