Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipán i falešný marcipán uplatníme při pečení dortů, zákusků, cukroví. Můžeme si vybrat z několika druhů
Zdroj: Toprecepty.cz

Marcipán a falešný marcipán potřebujeme na zdobení, dortů, zákusků a cukroví. Práce s nimi je podobná, jen složení a výroba se liší. Modelovací hmoty lze koupit čistě bílé, které si sami obarvíte nebo rovnou barevné v mnoha odstínech. Kromě kupovaných hmot si ale můžeme hmotu vyrobit, tím si pohlídáme složení a hygienu při práci, navíc ušetříme.

Jak hmotu obarvit a ochutit

Potahovací hmotu můžeme obarvit gelovou potravinářskou barvou nebo práškovou rozpuštěnou v 1-2 kapkách vody. Na mísení hmoty s barvou se osvědčily jednorázové rukavice nebo vložte hmotu a barvivo do mikrotenového sáčku a důkladně promněte. Hotové výrobky lze barvit i jedlými fixy nebo pudry. Barvit můžete i přírodními barvivy (šťáva z červené řepy, z borůvek, jahod, malin apod.). Hmotu můžete i ochutit potravinářskou trestí (s těmi ale opatrně). U falešných marcipánů je naopak ochucení např. kapkou mandlové tresti vhodné. Také práškové kakao hmotu dobře obarví i ochutí. Dávkuje se místo části cukru. Z přírodních chutí lze hmotu ochutit vanilkovým extraktem, alkoholem atd. Pozor ale na nežádoucí zřídnutí hmoty.

Jak hmotu uchovat a použít

 Každou vyrobenou hmotu dobře zabalíme do mikrotenu a uložíme do chladna. Už druhý den s ní můžeme pracovat, ale vydrží v chladnu mnoho dní, protože cukr je dobrý konzervant. Hmotu musíme nechat dojít pokojové teploty, případně velmi opatrně zahřát (krátce v mikrovlnce, hnětením nebo v dlaních), aby s ní šlo dobře pracovat. Tvary a figurky z modelovací hmoty na vzduchu nenávratně ztvrdnou. Hmotu zlehka rozvalujeme na válu poprášeném moučkovým cukrem nebo škrobem nebo mezi dvěma fóliemi. Pokud chcete, aby se výrobky leskly, potřete je stolním olejem

POZOR! Pod potahové hmoty nepatří krémy obsahující vodu (jogurtové, tvarohové, šlehačka, ze zakysané smetany apod.). Je to proto, že dotykem s vodou hmota řídne a roztéká se. Stačí korpus potřít máslovým krémem, džemem, nutellou apod. a máte jistotu, že hmota udrží tvar.

Pravý marcipán

Mleté oloupané mandle důkladně třeme s prosátým moučkovým (práškovým) cukrem a medem nebo bílkem. Cukr a mandle mícháme v poměru 1:1, tekutou složku přidáváme postupně. Místo části cukru můžeme dát práškové kakao. Pravý marcipán je velmi chutný, jen hodně drahý (zvláště, pokud ho potřebujete víc). Obchodně je pravý marcipán hmota, která obsahuje aspoň 30% mandlí. Z marcipánu se nejčastěji tvoří květiny nebo zvířátka.

Mléčný falešný marcipán

Smícháme sušené mléko, moučkový cukr, olej, med a pár kapek mandlového aroma. Po promíchání po troškách přidáváme vodu. Při barvení se řídíme textem výše. Vzhledem k cenám sušeného mléka je tato hmota poněkud dražší.

Varná hmota

Je trošku náročnější na čas a práci, ale je levná a je jí z jedné dávky poměrně hodně. Začínáme jako při odpalováni těsta. Svaříme 150 ml vody, 70 g másla (pravého), do roztoku vsypeme 150 g hladké mouky a mícháme na mírném ohni tak dlouho, až se přestane lepit na hrnec a vařečku. Po zchladnutí do hmoty postupně zapracujeme prosátý moučkový cukr (až 500 g), můžeme ochutit několika kapkami mandlové tresti.  Hmotu můžeme barvit podle výše uvedeného postupu.

Hmota z bonbonů marshmallow

K bonbonům na talířku kápneme citronovou šťávu, zahřejeme 20 vteřin v mikrovlnce na nejvyšší výkon (do změknutí) a pak mícháme s prosátým moučkovým cukrem, dokud není hmota tvárná jako modelína. U barevných bonbonů oddělíme předem barvy, aby výsledná hmota nebyla šedivá. Můžete využít pastelových barev bonbonů nebo barvit podle postupu výše. Tato hmota je jednoduchá na výrobu, ale hodně sladká.

Čokoládová hmota

Hmota z čokolády je tvárná jako marcipán a velmi chutná. Potřebujete k ní glukózový (pšeničný, kukuřičný) sirup, který koupíte na cukrářských webech nebo zkuste některou Zdravou výživu. Kromě toho kvalitní hořkou čokoládu přibližně 45- 60%. V misce nad párou rozehřejeme 90 g čokolády, sejmeme, vmícháme 30 ml sirupu a vařečkou a později rukama zpracujeme na hladkou tvárnou hmotu. Dáme vychladit do lednice do druhého dne.

Přejeme hodně úspěchů a radosti s modelovacími hmotami.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky