Marmeláda bez cukru: Zdravé ovocné mlsání bez výčitek svědomí
Marmeláda bez cukru je vhodná pro ty z nás, kteří omezují konzumaci cukru nebo ho nesmí. Ovocná marmeláda je chutná i bez něj, pokud si vybereme sladké přezrálé ovoce a důkladně ho zpracujeme.
Ovoce na marmeládu volíme takové, které je dostatečně zralé a sladké - jahody, meruňky, broskve, švestky, jablka, hrušky, třešně, ostružiny. Kyselé ovoce jako angrešt, rybíz, mirabelky, višně nebo arónie svou dávku cukru potřebují.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit marmeládu bez cukru
Kousky ovoce nakrájíme nebo namačkáme a posypeme špetkou soli - sůl z nich vytáhne potřebnou sladkost. Ovoce zastříkneme vodou a pomalu rozvaříme do potřebné hustoty. Příliš řídkou marmeládu zahustíme agarem nebo citrónovým pektinem a nalijeme do čistých skleniček. Uzavřeme víčkem a sterilujeme, abychom měli jistotu, že se nezkazí. Marmeládu uchováváme v chladu, často ji kontrolujeme a spotřebujeme co nejdříve.
Marmeláda s náhražkou cukru
Místo cukru můžeme použít náhražky, které ovoce dosladí a dochutí:
- Ovoce, smíchané s lesním a lučním medem, nemusí být doslazováno cukrem.
- Sladké ovoce (jablka a datle) také dodají marmeládě sladkou chuť.
- Sladidlo Stévie, Erythritol a jiné náhrady cukru musí být určeny k vaření.
- Hnědý a třtinový cukr jsou vhodnější a zdravější verzí bílého cukru.
Co se zdravou mameládou? Zkuste si podle našeho videa připravit kynuté buchty, které naplníte marmeládou a získáte moučník bez zbytečného cukru:
Komentáře