Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda bez cukru je vhodná pro ty z nás, kteří omezují konzumaci cukru nebo ho nesmí. Ovocná marmeláda je chutná i bez něj, pokud si vybereme sladké přezrálé ovoce a důkladně ho zpracujeme.

Ovoce na marmeládu volíme takové, které je dostatečně zralé a sladké - jahody, meruňky, broskve, švestky, jablka, hrušky, třešně, ostružiny. Kyselé ovoce jako angrešt, rybíz, mirabelky, višně nebo arónie svou dávku cukru potřebují

Jak připravit marmeládu bez cukru

Kousky ovoce nakrájíme nebo namačkáme a posypeme špetkou soli - sůl z nich vytáhne potřebnou sladkost. Ovoce zastříkneme vodou a pomalu rozvaříme do potřebné hustoty. Příliš řídkou marmeládu zahustíme agarem nebo citrónovým pektinem a nalijeme do čistých skleniček. Uzavřeme víčkem a sterilujeme, abychom měli jistotu, že se nezkazí. Marmeládu uchováváme v chladu, často ji kontrolujeme a spotřebujeme co nejdříve.

Marmeláda s náhražkou cukru

Místo cukru můžeme použít náhražky, které ovoce dosladí a dochutí:

  • Ovoce, smíchané s lesním a lučním medem, nemusí být doslazováno cukrem.
  • Sladké ovoce (jablka a datle) také dodají marmeládě sladkou chuť.
  • Sladidlo Stévie, Erythritol a jiné náhrady cukru musí být určeny k vaření.
  • Hnědý a třtinový cukr jsou vhodnější a zdravější verzí bílého cukru.

Co se zdravou mameládou? Zkuste si podle našeho videa připravit kynuté buchty, které naplníte marmeládou a získáte moučník bez zbytečného cukru:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli