Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Marokánky patří mezi vyhledávané druhy cukroví, zároveň jsou plné kvalitních surovin. Jsou vláčné, měkké a chuťově opravdu výtečné. Pokud jste je ještě nezkoušeli upéct, udělejte letos výjimku a uvidíte, že se zařadí mezi vaše favority.
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného ovoce, navíc jsou polité čokoládou. Jedná se tedy o cukroví plné hodnotných a chutných surovin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7 tipů na přípravu marokánků
Marokánky jsou snadné na přípravu a hned hotové. Doporučujeme při jejich výrobě nešetřit a připravit je z kvalitních surovin. Díky malému podílu mouky a cukru je můžeme považovat za jedno ze zdravějších cukroví.
- Na základní dávku budeme potřebovat 1 smetanu ke šlehání, 100 g cukru, 1 lžíci medu, 30 g másla, 150 g ořechů, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného), 40 g hladké mouky a čokoládovou polevu.
-
Smetanu společně s cukrem rozehřejeme v hrnci, přidáme med a máslo, provaříme na hustou konzistenci. Dále přidáme mouku, provaříme na hustou kaši a přidáme zbylé suroviny.
-
Následně lžící tvoříme malé hromádky na pečicí papír a rozetřeme je na slabou placku.
-
Pečeme je ve vyhřáté troubě (na horkovzduch) při teplotě 180 °C zhruba 10–15 minut.
-
Vychladlé marokánky namáčíme nebo potíráme čokoládovou polevou.
- Při pečení těchto placiček je nutné odhadnout správnou dobu pečení, aby nebyly přepečené a následně příliš tvrdé na skus. U marokánek poznáte, že jsou hotové, když mají zlatavé okraje.
- Tip: Připravujete marokánky? Zapojte svou fantazii a použijte do nich různé druhy ořechů, kandované ovoce nebo třeba kokos.
Marokánky je vhodné začít péct druhý adventní týden, aby byly do Vánoc správně uležené. Pokud váháte s postupem, zhlédněte náš videorecept, který vám s pečením poradí krok po kroku.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v druhém adventním týdnu? Pečeme kokosky a pusinky. Slepujeme marmeládou
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Komentáře