Maso s kostí nebo bez kosti: Jaké jsou možnosti využití a jakému masu dát přednost
Kosti poražených zvířat se likvidují jako biologicky rozložitelný odpad - přitom se ještě dají v kuchyni využít mnoha způsoby. Nepoužívanějším je vývar z hovězích kostí, který dá polévce výraznou a silnou chuť.
Kolikrát jsme už dostali v řeznictví otázku, jestli chceme maso s kostí nebo bez kosti? Většina z nás odpoví, že bez kosti - kost je přece pro mnoho lidí odpad a zbytečně navyšuje váhu a tím cenu masa. Ale co když je to všechno trochu jinak?
Proč koupit maso s kostí
Kost rozhodně nepatří do odpadu:
- Kosti pečlivě odřízneme. Uvaříme je zvlášť v polévce, protože jen z kostí, hlavně hovězích (včetně kosti morkové), vznikne nejlepší masový vývar.
- Máme kosti se zbytky masa? Maso odřežeme a i s vývarem nebo výpekem použijeme k přípravě rizota, zapečených brambor či těstovin.
- Kosti u kotlet a žeber jsou žádoucí - upečené maso je díky kosti snadněji uchopitelné, a uvnitř díky marinádě šťavnaté a velmi chutné.
- Dlouhé kosti ze žeber oddělíme od sebe a nasekáme na několik centimetrů dlouhé kostičky, které naložíme do asijské marinády a upečeme.
- Vepřová žebra neobsahují příliš masa, ale jsou velice oblíbená uvařená jako ovar. Kosti s větším množstvím masa pečeme nebo grilujeme.
- Upečené kosti vypadají jako další odpad, ale my z nich připravíme dlouho taženou polévku, dochucenou kořenovou zeleninou.
- Maso z kuřecích kostí obereme a zužitkujeme do mnoha pokrmů, které vystačí nejméně pro dva strávníky.
Zkuste si podle našeho videa připravit srbská žebírka, která právě díky kosti jsou uvnitř šťavnatá:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Užijte si v létě barbecue. V čem spočívá tento způsob úpravy masa a jak se liší od grilování?
5 tipů, jak využít zbylý vývar: Vylepšíte jím chuť omáčky, rizota, těstovin i dušeného masa!
Grilovaný bůček po asijsku: Křupavé maso se sladkokyselou chutí voní citronovou trávou a je neskutečně šťavnaté
Komentáře