Jaké masopustní zvyky a pokrmy měli v oblibě naši předci? Uměli se bavit i dobře jíst
Velké svátky v našich zemích jsou odedávna směsicí keltských, germánských, staroslovanských, židovských a křesťanských zvyků a rituálů. To se týká i oslav Velikonoc a jim předcházejícího masopustního a postního období.
Samotný masopust se slavíval několik dní. Začínal Tučným čtvrtkem před masopustní nedělí, kdy se člověk měl napít a najíst co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Od 19. století se u nás všeobecně rozšířily domácí zabijačky, takže dodržet tento obyčej nebyl velký problém.
Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…
Jak se lidé bavili v masopustu
Hlavní zábava začínala v neděli, které se říkalo Taneční. Tančilo se už od oběda a mnohdy až do druhého dne. Často se v tomto období konaly svatby. Vyvrcholením masopustu bylo Masopustní úterý. Tento den patří různým rozverným zvykům a rituálům, průvodu maškar. Na závěr masopustních průvodů se hrály (a mnohde ještě dnes hrají) různé veselé scénky a krátké divadelní hry. Ale hlavně se dobře a vydatně jedlo a pilo.
Co se jedlo a pilo v masopustu
Masopustu vévodí smažené moučníky a masitá jídla, z nich zejména zabijačkové pochoutky. I v bytových podmínkách a s minimem zkušeností můžeme podle zdejších článků připravit škvarky, ovar, prejt, huspeninu nebo tlačenku.
Jaké se připravovaly moučníky v masopustu
V období masopustu se často moučníky smažily. Napomáhalo i to, že předci měli čerstvé sádlo ze zabijaček. Smažené moučníky si můžeme dopřát i jindy, ale v tomto období prostě chutnají nejlépe. Ať už to jsou koblihy nebo Boží milosti, málokdo se jich dokáže zcela odříct. Koblihy můžeme připravit i zdravěji.
Co se pilo v masopustu
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
A jak slavíme Masopust my?
V zájmu zdravějšího životního stylu asi raději nebudeme dodržovat některé obyčeje týkající se přejídání. Dnes málokdo těžce fyzicky pracuje, takže zvýšená konzumace tak energeticky vydatných jídel, jaká jedli předkové, není příliš rozumná. Ale dopřát si můžeme. Chladné roční období vyžaduje stravu vydatnější, zahřívací. Základem jsou různé polévky, dušená masa, kynuté moučníky, pečivo a horké nápoje. Oblíbené koblihy zvládnou podle našeho videoreceptu i ti méně zkušení.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jednou z typicky zimních a masopustních dobrot jsou škvarky. Připravit je můžete i v paneláku
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Komentáře