Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvíz na téma masopust a zabijačky: Jaká jídla k tomuto období patří?
Zdroj: Pixabay-Couleur

Masopust není jednodenní svátek, ale několik týdnů dlouhé období od Tří králů do Popeleční středy. Bývá různě dlouhé, protože jeho délka se odvíjí od začátku Velikonoc. Víte, co se v tomto období tradičně jedlo a často ještě jí?

Postní období začíná 40 dní (kromě nedělí) před Velikonocemi a do té doby bývalo zvykem v našich krajích ukončit veškeré hodování a veselí. Pozůstatky církevních nařízení už většinou nebereme striktně. Dnešní doba je mnohem tolerantnější, přesto je žádoucí některé zvyky a tradice uchovat i pro příští generace.

Co jíme v masopustu?

Zabijaček a masitých jídel se týká většina pokrmů v masopustu. I když si můžeme mnohé výrobky koupit celoročně, přece jen ty tradiční k této době patří a míváme na ně i větší chuť. Mnohé zabijačkové speciality si můžeme připravit i bez zabijačky sami doma.

Sladké masopustní dobroty

Také smažené a oblíbené koblihy nebo boží milosti jistě dokážeme připravit. Boží milosti jsou z křehkého těsta a po usmažení je obalujeme v cukru. Nejsou složité a zvládne je i začátečník. Známe je často od našich babiček. A koblihy není potřeba představovat. Jsou nejlepší hned po usmažení.

Co ještě jíst v zimním období

Vzhledem k chladnému období vyhledáváme zahřívací a sytivé pokrmy jako polévky, kaše, omáčky apod.  Ke slovu přichází poklady z rodinných receptů, hlavně recepty od babiček, které měly k udržování tradic opravdu blízko.

Můžete vyzkoušet náš zábavný kvíz o zabijačkách a masopustu.

 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky