Masopust v naší kuchyni: Tomuto období vévodí zabijačky a smažené moučníky
Masopustní období začíná od svátku Tří králů a trvá do Popeleční středy. Celé období odjakživa probíhají slavnosti, plesy, zabijačky a hodování. Jsou pro něj typické zabijačkové pokrmy a smažené moučníky, hlavně koblihy a boží milosti.
V minulosti mívali na vsích i v chudších chalupách čuníka, kterého v tuto dobu zabili (tenčily se zásoby brambor a obilí), aby měli zásobu masa na zbytek zimy až do postního období. Také zásoba sádla umožnila smažit dobroty včetně moučníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vepřové a zabijačkové pokrmy
Na vsích bývalo zvykem mezi přízní i dobrými známými po zabijačce poslat výslužku. Tak se předávaly dobroty mezi rodinami po celé zimní období. Koncem masopustu navíc odevšud vonělo uzené maso - tak zimu přežívali naši předkové. Inspirovat se můžete velkým přehledem zabijačkových pokrmů.
Smažené moučníky
Koblihy se tradičně připravují z třeného kynutého těsta, plní se tuhým džemem a smaží ve vyšší vrstvě tuku. Typický je pro ně okrouhlý tvar a nadýchané těsto. Moderní doba přeje alternativám koblížků z tvarohu nebo jogurtu, které nejsou kynuté, jsou rychle připravené a dokonce se místo smažení někdy pečou, čímž se stávají dietnějšími. V masopustním období se různé variace koblihů smaží v téměř celé Evropě.
Vdolky a vdolečky
Boží milosti
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře