Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní období začíná od svátku Tří králů a trvá do Popeleční středy. Celé období odjakživa probíhají slavnosti, plesy, zabijačky a hodování. Jsou pro něj typické zabijačkové pokrmy a smažené moučníky, hlavně koblihy a boží milosti.

V minulosti mívali na vsích i v chudších chalupách čuníka, kterého v tuto dobu zabili (tenčily se zásoby brambor a obilí), aby měli zásobu masa na zbytek zimy až do postního období. Také zásoba sádla umožnila smažit dobroty včetně moučníků.

Vepřové a zabijačkové pokrmy

Na vsích bývalo zvykem mezi přízní i dobrými známými po zabijačce poslat výslužku. Tak se předávaly dobroty mezi rodinami po celé zimní období. Koncem masopustu navíc odevšud vonělo uzené maso - tak zimu přežívali naši předkové. Inspirovat se můžete velkým přehledem zabijačkových pokrmů.

Smažené moučníky

Koblihy se tradičně připravují z třeného kynutého těsta, plní se tuhým džemem a smaží ve vyšší vrstvě tuku. Typický je pro ně okrouhlý tvar a nadýchané těsto. Moderní doba přeje alternativám koblížků z tvarohu nebo jogurtu, které nejsou kynuté, jsou rychle připravené a dokonce se místo smažení někdy pečou, čímž se stávají dietnějšími. V masopustním období se různé variace koblihů smaží v téměř celé Evropě.

Vdolky a vdolečky

U nás jsou známé pod názvem bavorské a podávají se celoročně jako hlavní chod i moučník. Smaží se z jednoduššího kynutého těsta než koblihy. Z rozváleného kynutého těsta vykrojíme kolečka, kterým uprostřed promáčkneme důlek. Po usmažení plníme vdolky povidly a zdobíme tvarohem nebo ušlehanou smetanou.

Boží milosti

Boží milosti jsou smažený moučník z křehkého těsta. Po rozválení se vykrajují různé jednoduché tvary, které se mohou proříznout nebo proplést, aby se lépe smažily. Po usmažení se obalují ve vanilkovém nebo skořicovém cukru. Tato křupavá sladkost je velmi oblíbená u všech mlsounů. 
Masopustnímu hodování už nic nebrání. Začátečníky k realizaci nějaké dobroty možná navnadí videorecept na jednoduché boží milosti:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky