Masopustní věnce a vrkoče: Oblíbené sladké pečivo je krásnou jedlou dekorací
Věnce a vrkoče z kynutého těsta se dříve vystavovaly jako jedlá dekorace na velikonočním stole nebo za oknem spolu s ozdobeným beránkem. Základ tvoří věnec nebo více věnců, ozdobené bývají zimostrázem, bílými vajíčky a červenou mašlí.
Velikonoční věnec se připravuje z těsta na mazance. Vrkoče jsou dva nebo tři věnce různé velikosti, umístěné nad sebe, na jejichž vršku bývá slaměná Morana. Velikonočně ozdobené pečivo bývá předzvěstí konce zimy a začátku jara.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit věnec a vrkoč
Na věnec stačí těsto z půl kila mouky:
- Připravíme si těsto na mazanec - každá hospodyňka má svůj vlastní, některé recepty se dědí z generace na generaci. Mazancové těsto nemusí být jen kynuté - jsou těsta šlehačková, bramborová i jiná.
- Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a z nich upleteme cop, který stočíme do tvaru věnce, přeneseme na plech a důkladně spojíme konce. Pro vrkoč vytvoříme dva nebo tři upletené copy.
- Věnce necháme hodinu odpočinout, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme nakrájenými mandlemi. Upečeme je v horké troubě a postupně zkoušíme špejlí, jestli jsou dobře upečené.
Jak dokončit velikonoční věnec a vrkoč
Nechte se inspirovat:
- Upečený věnec položíme na kulatý podnos a do středu vložíme bílá nebo obarvená vejce. Kolem věnce uvážeme červenou stužku a dozdobíme větvičkami zimostrázu a kočiček.
- Vrkoč má jiný postup dokončení - do menšího věnce napícháme zespodu špejle a ty zapíchneme do spodního věnce. Ozdobíme červenými mašličkami a bílými vyfouknutými vejci, které pověsíme na horní věneček.
- Oba věnce obložíme zimostrázem a kočičkami, položíme na ně ozdobené perníčky a na vršek horního věnce postavíme slaměnou Moranu nebo velikonoční dekoraci.
- Jednoduchý vrkoč vytvoříme zapícháním vrbových větviček do velikonočního věnce, které na konci svážeme barevnými stužkami a ozdobíme visícími kraslicemi.
Na recept na šlehačkový věnec se můžete podívat v našem videu:
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře