Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba s paštikou byl jednou z klasických svačin našich školních let. S receptem na masovou paštiku podle norem si však připravíte dokonalou lahůdku, která se s kupovanými paštikami nedá nikterak srovnávat.

Ne každému chutnají paštiky z jater - pokud se řadíte mezi ně, je tento recept přímo vám na míru. Tato paštika obsahuje pouze vepřové maso, žádná játra, žádné kůže. Připravte si snadno roztíratelnou masovou paštiku podle léty osvědčeného receptu.

Masová paštika podle ČSN

Provedeme vás její přípravou v několika krocích:

  1. K přípravě 1 kg masové paštiky budete potřebovat 400 g vepřového bůčku s kostí, 500 g vepřové plece bez kosti, mletý pepř, kmín, mletou papriku a sůl podle chuti, 50 g hladké mouky, 20 g mléka sušeného odstředěného, 180 g vody do sušeného mléka, tvořítka (formičky) na paštiky, olej k vytření tvořítek a hliníkovou fólii.
  2. Bůček vykostěte, zbavte kůže a společně s plecí rozkrájejte na větší kostky. Prosolte a nechte odležet na chladném místě.
  3. Prosolené maso umelte na hrubém nástavci. Přidejte pepř, kmín, papriku, sůl, pečlivě prosátou mouku a začněte směs pomalu šlehat.
  4. Během šlehání postupně přilévejte sušené mléko dobře rozmíchané a rozpuštěné ve vodě.
  5. Vyšlehanou masovou hmotou plňte předem vymaštěná paštiková tvořítka. Uzavřete je a zavařte - nechte paštiky táhnout při 80 °C zhruba 2 hodiny.
  6. Hotové paštiky nechte zcela vychladnout, poté je vyklopte z tvořítek a pečlivě zabalte do alobalu, aby neosychaly a v lednici nepřejímaly pachy z okolí.
  7. Tip 1: Paštiková tvořítka můžete vyměnit za zavařovací sklenice. Díky tomu nebudete potřebovat ani hliníkovou fólii jako obalový materiál pro hotové paštiky.
  8. Tip 2: Nejen játrové, ale i masové paštiky můžete doplnit různými surovinami, například mandlemi, nakládaným zeleným pepřem, brandy, griotkou či brusinkami. Připravte si domácí paštikové koření a vaše paštiky budou neodolatelné.

Při dodržení postupu vám vznikne jemně kořeněná, skvěle roztíratelná paštika. Po ochutnání rodinou jí při příští várce budete muset připravit rozhodně víc než jen pouhý kilogram. Pokud přeci jen máte rádi játra (alespoň ta kuřecí), můžete si podle následujícího videoreceptu připravit lahodnou paštiku z kuřecích jater:

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky