Jak využít masoxové kostky. Jak je nahradit vývarem. Radíme začátečníkům
Masoxové polévkové kostky vznikly začátkem minulého století jako součást rozvoje průmyslu. Uplatnily se pak hlavně ve válečných dobách a krizích, kdy nahradily zdlouhavé vaření vývarů z nedostatkových surovin.
Masoxové kostky začaly být postupem doby tak populární, že výrobci vymýšleli nové a nové druhy pro větší výběr a spokojenost zákazníků. Tak přibyl k základnímu hovězímu i drůbeží a zeleninový, také šťáva k vepřovému masu a další dochucovadla. Poslední roky se na nátlak spotřebitelů vyrábí např. bio produkty bez glutamátu. Kromě tuhé kostky můžeme využívat i sypký masox, který se lépe rozpouští.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Masox a jeho využití
Z masoxu připravíme polévku, omáčku, ochutíme jím mleté maso a všechny masité pokrmy. Využíváme jej k podlévání masa, ochucení gulášů nebo jiných tmavých omáček. Také příloha (rýže, těstoviny) vařená v roztoku masoxu chutná mnohem výrazněji než přírodní. Lépe je využít silnou chuť masoxu jen k dochucení nebo zvýraznění chuti, nikoliv jako hlavní složku. Sám výrobce Vitana uvádí na svých stránkách, že masa je v jeho výrobcích necelé 1 %. Zbytek tvoří tuk, koření a jiná ochucovadla. Zvláště při nadužívání kromě zdravotních problémů zjistíme, že jsme si pokazili chuťové buňky a bez masoxu nebo podobných dochucovadel nám všechno jídlo připadá mdlé.
Jak nahradit masox vývarem
Zdánlivě je to moc zdlouhavá práce, ale není tomu tak. Vždyť můžeme výrobě poctivého vývaru věnovat čas, jak se nám hodí. Vývar lze poté zamrazit nebo zredukovat (abychom zmenšili jeho objem). Domácí Demi glace nahradí masox dokonale a nezabere téměř žádné místo. Vývar připravíme téměř bez práce a s minimálními nároky na energii v pomalém nebo tlakovém hrnci.
Komentáře