Mazanec neboli sladký chléb: Deset rad, jak péct tradiční velikonoční pečivo
Mazanec neboli velikonoční chléb či bochník je tradiční pečivo ze sladkého kynutého těsta, které se připravuje o Velikonocích. Jeho báječná chuť, vůně i složení je téměř stejné jako u sladkých vánoček.
Mazanec vypadá jako bochník chleba, ale uvnitř je nadýchané žluťoučké těsto, které voní máslem, mandlemi, vanilkou, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem. Stejně jako vánočka o Vánocích, ani mazanec o Velikonocích nesmí na stole chybět.
Mohlo by vás zajímat
- Odkud se vzal název mazanec
- Z jakého těsta se dělá mazanec
- Co patří do tradičního mazance
- Jak se dělá těsto na mazance
- Jak se tvaruje tradiční mazanec
- Proč se na mazanci stříhá kříž
- Proč mazanec při pečení praskne
- Jaké jsou časté chyby při přípravě
- Jak udělat, aby byl mazanec vláčný
- Jak dlouho se dá uchovat mazanec
1
Odkud se vzal název mazanec
Mazanec se tradičně pekl na Bílou sobotu (stejně jako beránek). Byl nachystaný na velikonoční nedělní snídani, ale nesměl se nakrojit - ještě před snídaní byl totiž hospodyní odnesen do kostela pro svaté pomazání - odtud název mazanec. Teprve potom se směl sníst.
2
Z jakého těsta se dělá mazanec
Tradiční mazanec se připravuje z jemného kynutého těsta, ale někdo dává přednost i jiným variantám. Nejchutnějším nekynutým mazancem je ten z tvarohového těsta, ze šlehačky či majonézy. Začátečníci mohou mazanec upéct z třeného či piškotového těsta v kulaté formě ve tvaru bochníku.
3
Co patří do tradičního mazance
Kromě základních ingrediencí, jako je mouka, máslo, cukr, mléko, droždí a vejce, jsou potřeba mandle do těsta i na posypání, citrónová kůra, rozinky namočené v rumu a vanilkový cukr. Podle některých receptů patří do těsta také strouhaný muškátový oříšek, nasekané vlašské ořechy a kandované ovoce.
4
Jak se dělá těsto na mazance
Připravíme si omládek z mouky, cukru, mléka a droždí. Vyběhnutý omládek smícháme s ostatními ingrediencemi do jemného, hladkého a pružného těsta bez žmolků. Rozinky a mandle přidáváme až po vypracování těsta a jen krátce promícháme. Těsto necháme kynout na teplém místě pod čistou utěrkou.
5
Jak se tvaruje tradiční mazanec
Moučník má tvar kulatého bochníku, ale i věnce. Mazanec tvarujeme z kusu těsta, které zpracujeme do tvaru bochánku. Pak okraje těsta oběma rukama postupně zatlačujeme pod bochník tak, aby se povrch mazance napnul a uhladil. Nejvhodnější je tvarování přímo na pečicím papíru a s ním ho pak přemístit na plech.
6
Proč se na mazanci stříhá kříž
Kříž se na povrchu mazance stříhá nůžkami nebo nařezává žiletkou. Při použití nože se může stát, že se za ním "těsto natáhne" a bochník splaskne. Kříž na mazanci je symbolem Ježíšova ukřižování. Také má praktický důvod - stejně jako z chleba uniká z těsta pára, která by jinak způsobila sražení těsta.
7
Proč mazanec při pečení praskne
Důvodů může být několik - nedostatečně propracované nebo málo vykynuté těsto, nekvalitní mouka s malým množstvím lepku, vysoká teplota v troubě nebo málo naříznutý křížek, takže unikající pára roztrhne mazancové těsto. Po upečení je vhodné nechat mazanec v otevřené troubě, aby se vyrovnal s teplotním rozdílem.
8
Jaké jsou časté chyby při přípravě
Kromě již zmíněné nekvalitní mouky (mazanec se rozjede) a málo vypracovaného těsta jde o uspěchání pečení mazance a tím, že jsme nenechali těsto před vložením do trouby odpočinout a dokynout. Povrch bochánku musíme nastřihnout a mazanec vkládat do horké, nikoliv teplé nebo žhavé trouby.
9
Jak udělat, aby byl mazanec vláčný
Základem je dobře vypracované a vykynuté těsto s dostatkem másla a kvalitní moukou s vysokým obsahem lepku (část polohrubé mouky můžeme nahradit hladkou). Pro vláčnost je vhodnější přidat do těsta místo vajec jen žloutky. V nekynuté variantě dodá těstu na vláčnosti tvaroh, šlehačka nebo majonéza.
10
Jak dlouho se dá uchovat mazanec
Mazanec se sní velice rychle. Pokud přece jen kousek zbyde, zabalíme ho do čisté utěrky a uložíme v chladu. Stejně jako vánočka má i mazanec dlouhou trvanlivost - i po několika dnech si na něm můžeme pochutnat. Z velkých zbytků mazance můžeme připravit žemlovku s vanilkovou omáčkou.
O mazancích už víme dost - ale kdo si stále není zcela jistý, může se podívat na video, jak se tradiční vláčný mazanec připravuje:
Komentáře