Jak pěstovat meduňku. Oblíbená rostlina patří do každé bylinkové zahrádky
Meduňka je vytrvalá aromatická rostlina nízkého vzrůstu, která se bohatě uplatní v naší kuchyni. Používáme ji na přípravu léčivých čajů a osvěžujících nápojů, svěžími lístky zdobíme sladké dezerty a výborné poháry, je oblíbenou surovinou na přípravu sirupů a hodí se dokonce i na dochucení smetanových omáček.
Meduňka má příjemnou citrónovou chuť a vůni, proto ji můžeme používat všude tam, kde bychom jinak použili citrón. Krásně provoní nejen saláty, majonézy, zálivky, octy, ale i omáčky, polévky a další jídla. Několik lístků můžeme vložit do džbánku, doplnit plátkem citrónu a zalít chladnou vodou. Osvěžující nápoj přijde k chuti během horkých dnů.
Jak pěstovat meduňku
Meduňka je výborná rostlina do bylinkové zahrádky.
- Snadno se rozmnožuje dělením starších trsů a lze ji pěstovat také ze semínek. Pokud nám stačí jedna rostlina, raději si koupíme předpěstovanou sazenici.
- Meduňka nejlépe prospívá na teplém a osluněném stanovišti, v lehké a výživné půdě.
- Na jednom místě ji můžeme ponechat pět let i více. Starším rostlinám ale prospěje rozdělení.
- Listy k sušení je třeba otrhat ještě před kvetením nebo hned, jakmile začne rostlina vykvétat. Kvetoucí rostliny již ztrácí příjemnou vůni.
- K sušení sice používáme jen listy bez tuhých stonků, ale při sběru listů ostříháme i stonky. Rostlina znovu obroste. Listy meduňky sklízíme dvakrát za sezónu.
- Listy šetrně usušíme a skladujeme v dobře uzavřených sklenicích se šroubovacím víčkem.
Do jídla meduňku přidáváme až na závěr, lístky již nevaříme, aby neztratily příjemnou vůni.
Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit meduňkový sirup.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Meduňka výrazně voní po citronech. V kuchyni se uplatní do nápojů a dezertů, je vhodná do čaje pro klidný spánek
Jak sušit léčivé bylinky. Léčivá síla z přírody je snadno dostupná pro každého
Komentáře