Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 způsobů použití medvědího česneku. Jak z něj připravit pesto a další oblíbená jídla
Zdroj: Top recepty

Začátkem jara, když netrpělivě vyhlížíme první čerstvé vitamíny z přírody, můžeme vyrazit na medvědí česnek. Trhají se svěží zelené listy, které si dopřejeme především zasyrova, ale můžeme je i tepelně upravit.

Sklizeň brzy na jaře

Rozsáhlým porostům medvědího česneku se nejlépe daří na vlhčích místech, často podél říček a potoků v lužních a listnatých lesích. Při mírném počasí začíná česnek vyrážet velmi brzy. Vyznačuje se výraznou vůní. Nejchutnější jsou mladé listypozději začne česnek vykvétat a zatahuje se.
  1. Pesto z medvědího česneku
  2. Tvarohové pagáčky s medvědím česnekem
  3. Míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem
  4. Pikantní bramborová polévka s fazolemi a medvědím česnekem
  5. Rohlíčky s medvědím česnekem a sýrem
  6. Špenátové karbanátky s čedarem a medvědím česnekem
  7. Kuřecí roládky s medvědím česnekem

1. místo

Sezónní sběr medvědího česneku trvá přibližně dva měsíce. Do zásoby si ho můžeme usušit nebo zmrazit. Největší popularitu si získalo česnekové pesto. Čerstvé listy zpracujeme se solí a kvalitním olejem. Pesto využijeme především k těstovinám, je výborné i na steaky či ryby.

2. místo

Nejprve připravíme kvásek a společně s tvarohem umícháme tužší těsto. Rozválené těsto posypeme pokrájenými listy česneku a podle receptu připravíme a upečeme pagáčky. Nejlepší jsou vlažné, můžeme je podávat k polévce nebo jíst jen tak. Díky tvarohu a česneku jsou příjemně vláčné. 

3. místo

Česnek stačí jednoduše nakrájet nadrobno a používat k posypání jídel. Výborný je na chlebu s máslem. Sypeme jím smažená vajíčka, pomazánky, saláty a cokoliv, k čemu nám jeho výrazná česneková chuť vyhovuje. Používáme ho podobně jako cibulovou nať nebo pažitku
Medvědí česnek lze přidávat do všech polévek, do kterých bychom přidali i obyčejný česnek. Do luštěninových, zeleninových a bramborových se skvěle hodí. Pokud již nemáme čerstvý česnek, využijeme sušený nebo mražený.

5. místo

Rohlíčky z kynutého těsta plníme směsí připravenou z nastrouhaného tvrdého sýru, můžeme použít uzený, a z nakrájeného medvědího česneku. Před pečením rohlíčky ještě posypeme sýrem a upečeme dozlatova. Netradiční pochoutka je vhodná i jako pohoštění pro návštěvu.
Medvědí česnek využijeme na dochucení karbanátků. Před přidáním ho nasekáme. Do těchto karbanátků patří i špenát, který nejprve krátce tepelně upravíme a rozmixujeme. Přidáme vejce a strouhaný sýr. Karbanátky pečeme v troubě na vymazaném plechu.

7. místo

Kuřecí roládky plníme orestovanou směsí z mraženého hrášku, fazolových lusků, kukuřice, mrkve a vajíčka. Maso stočíme společně s listy medvědího česneku, obalíme a opečeme ze všech stran do zlatova. Podáváme s rýží nebo vařeným bramborem.

Jak sbírat medvědí česnek?

Medvědí česnek snadno vypěstujeme na zahradě. Nejlépe se mu daří v polostínu na vlhčím místě. Při sběru nám pomohou nůžky. Je vhodné označit místo, kde máme česnek nasázený, protože později rostliny zatáhnou a mohli bychom cibulky poškodit.

Pokud se chystáme na česnek do volné přírody, dáme pozor na možnou záměnu s jedovatou konvalinkou. Česnek vyráží mnohem dříve, má nezaměnitelnou vůni a roste z cibulky. Kromě pesta si z něj můžeme vyrobit i česnekovou tinkturu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky