Melounů je mnoho druhů, v létě nás příjemně osvěží. Nabízíme přehled oblíbených melounových receptů
Meloun je botanicky plodová zelenina z čeledi tykvovitých, používá se ale jako typicky letní ovoce. Melouny lze rozdělit na vodní a cukrové. Jsou chutné a zdravé, proto si je dopřejeme co nejčastěji.
Pěstování melounů je náročné na teplotu, živiny i zálivku. Nejlépe se jim daří v teplých oblastech (u nás jen ve vinařských krajích). Nejznámějším melounem u nás je vodní meloun se zelenou (žíhanou) slupkou a červenou dužninou s množstvím tmavých semínek. V posledním desetiletí se v obchodech objevují i tzv. cukrové melouny v mnoha kultivarech.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou nejznámější druhy cukrových melounů
Nejznámější z cukrových melounů je Galia s typickou korkovitě síťovanou, popraskanou zelenou až zlatožlutou kůrou (podle stupně zralosti) a světlou dužninou. Také je často k vidění meloun Cantaloupe (kantalup) s podobnou kůrou jako galia, ale s podélnými prohlubněmi a tmavě žlutou až oranžovou dužninou vonící po ananasu. Meloun Honeydew má výrazně žlutou kůru a světlezelenou dužninu s jemnou chutí. Podlouhlý štíhlý meloun s tmavě zelenou žíhanou slupkou a světlou dužninou se jmenuje Piel de sapo.
Jak poznat zralý meloun
Zralý vodní meloun poznáme tak, že při poklepu zní dutě. Cukrový meloun výrazně voní a kůra kolem stopky je popraskaná. Pokud melouny pěstujete, zralý poznáte tak, že mu zaschne stopka u plodu.
Jak podávat meloun
Meloun vždy omyjeme vodou (mnohdy bývá slupka znečištěná a dokonce kontaminovaná bakteriemi), osušíme a rozkrojíme v polovině. Cukrový meloun má jadérka uprostřed, stejně jako dýně. Vydlabeme je a meloun krájíme na porce. Krájíme vždy na tácku nebo talířku, abychom zachytili šťávu. Vodní meloun je velký, polovinu položíme řezem na talíř a nakrájíme čtverce (vzniknou douhé úzké výseče) nebo jako hvězdu na krajíčky, které se pak pohodlněji jí. Do vydlabané poloviny melounu můžete naservírovat ovocný salát jako milé překvapení. Meloun nejlépe chutná dobře vychlazený.
S čím meloun kombinovat
Cukrový meloun podávaný s parmskou šunkou je známý všem labužníkům. Můžete ale zkusit i meloun zakomponovat do salátu se sýrem nebo zeleninou a vychutnat si sladkoslanou kombinaci. Z melounů můžeme vyrobit sorbety, tříště nebo limonády. Když do melounu vpravíme injekční stříkačkou alkohol (např. rum, vodka) a necháme den rozležet v chladničce, vznikne zajímavé alkoholické pohoštění na párty nebo oslavu. Milovníci netradičních chutí mohou zkusit meloun grilovat nebo péct.
Melouny jsou močopudné a pomáhají v letních vedrech s doplněním tekutin do těla. Obsahují menší množství vitamínů (A, C) a minerálů. Pomáhají i proti zácpě, stabilizují poměr vody a soli v těle. Při jejich konzumaci se nedoporučují mléčné nápoje, ani není vhodné konzumovat najednou mnoho melounů a nápojů (hrozí přetížení ledvin).
Komentáře