Meruňkové dobroty: Oranžové ovoce je plné chutí a vůní a v létě nesmí na stole chybět
Meruňka patří do rodu slivoňů. Má sladkou oranžovou dužinu kolem větší pecky. Ke svému růstu potřebuje teplo, i když dozrává uprostřed prázdnin. U nás zdomácněla na jihu Moravy a v Česku v okolí Litoměřic.
Po jahodách a třešních nastává období meruněk. Sladké plody se šťavnatou dužinou jsou ovocem, které se uplatní převážně ve sladké kuchyni. Můžeme je zpracovat mnoha způsoby - hodí se k okamžité konzumaci nebo je zavaříme na pozdější dobu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Meruňky ve sladké kuchyni
Ovoce, zbavené pecek, použijeme na koláče a bublaniny, do sladkých krémů, pohárů, zmrzlin a ovocných omáček. Výborné jsou meruňkové knedlíky z různých druhů těst. Hrncový kompot je připravený za chvíli a takto připravené ovoce může posloužit k dochucení pudinku, tvarohu nebo k výrobě meruňkového želé.
Meruňky ve slané kuchyni
Meruňkové čatní i celé pečené meruňky jsou vynikající k masové pečínce i k uzenině. Sladkoslaný meruňkový dip se hodí ke grilovanému masu. Meruňky můžeme vmíchat do zeleninových salátů nebo je kombinovat s aromatickými sýry (kozí a ovčí sýr, tvarůžky, niva, Camembert).
Zpracování meruněk na zimu
Meruňky patří mezi nejčastěji konzervované ovoce. Připravujeme z nich kompoty, marmelády, džemy a přesnídávky. Oblíbenou pochoutkou jsou sušené meruňky. Mražené meruňky využijeme v zimě stejně jako čerstvé. Meruňkové likéry, sirupy a destiláty patří mezi ty nejoblíbenější.
Komentáře