Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou nejchutnější a hodí se jako stolní i konzervárenské ovoce.
Málo vitaminu C, za to hodně minerálů
Obsahují až 22 % cukru, poměrně dost provitaminu A, vitaminy B1, B2, ale jen menší množství vitaminu C. Zato mají hodně minerálů, hlavně draslíku, železa, fosforu, vápníku a hořčíku.
Meruňky se v lidovém léčitelství doporučují při astmatu, mají antiinfekční vliv. Obsah provitaminu A je vysoký a ovlivňuje stav pokožky. Meruňky působí příznivě také na vyprazdňování střev. Jádra meruněk jsou poživatelná u speciálně pěstovaného druhu se sladkým semenem.
Nejlepší jsou na moučníky
Meruňky zpracováváme především na moučníky nebo sladká jídla, kompoty a džemy. Zavařené meruňky jsou výborným polotovarem k dalším dobrotám. Z méně kvalitních plodů se pálí ovocné destiláty, také se suší.
Meruňky mrazíme v cukrovém sirupu tak, že je spaříme ponořením do vařící vody na 30 s, oloupeme, pak je rozpůlíme a vypeckujeme. Namočíme v cukrovém sirupu, z obalu vytlačíme vzduch a uložíme v mrazničce na maximálně 8 měsíců. Nebo je rozpůlené bez pecek můžeme rozvařit podlité malým množstvím vody a propasírovat přes síto, protlak smíchat s cukrem a zmrazit.
Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují…
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rafaello, oblíbené nepečené cukroví: Poradíme několik tipů, jak je zdokonalit
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Komentáře