Piškotové miniroládky plněné krémem: Jsou výborné k nedělní kávě i na slavnostní stůl
Netroufáte si na upečení a ozdobení rolády? Vyzkoušejte si přípravu malých roládek, s kterými budete mít o něco méně práce a budou stejně krásné jako ty velké. Stanou se ozdobou vašeho svátečního stolu, ale mohou být i krásným jedlým dárkem.
Miniroládky se připravují podobně jako velké rolády. Upečený plát těsta se po odstranění okrajů rozřízne křížem na čtyři stejně velké obdélníky, se kterými se pracuje stejně jako s roládou - potřou se krémem a srolují se.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit piškotový plát na minirolky
Připravíme si jednoduché těsto jen ze 4 vajec, aby byl plát tenký:
- 4 vejce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce oleje
Oddělíme žloutky od bílků, které našleháme do pevného sněhu. Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny a přilijeme olej. Pak stěrkou přidáme a opatrně vmícháme bílkový sníh. Těsto nalijeme na plech, vyložený pečicím papírem a upečeme na 180 °C do růžova. Horké těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Tvoříme a zdobíme miniroládky
Od teď už je tvoření miniroládek zábava:
- Plátky těsta přeložíme po odstranění pečicího papíru na stůl. Natřeme je marmeládou a libovolným krémem - máslovým, tvarohovým, čokoládovým, oříškovým, kávovým nebo sýrem mascarpone. Trochu krému odložíme stranou na potření.
- Roládky pečlivě srolujeme. Položíme je na potravinářskou fólii, zabalíme je do ní a konce zatočíme - tak docílíme toho, že roládky budou v řezu pěkně kulaté. Dáme ztuhnout do lednice. Po vyndání roládky vybalíme z fólie a odřízneme okraje (na které už čekají netrpěliví strávníci).
- Každou roládku slabě potřeme zbylým krémem a namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme okapat na mřížce. Také ji můžeme obalit ve strouhaných oříšcích (vlašské, lískové, pekanové, arašídy nebo pistácie), v čokoládových hoblinkách, barevném máčku, drti z lyofilizovaného ovoce nebo v kokosu.
Vychytávky při přípravě miniroládek
Aby se roládky dokonale povedly, máme pro vás několik malých rad:
- Šlehačka musí být ušlehaná se sýrem mascarpone nebo jiným čerstvým sýrem, aby byla tuhá - jinak z roládek vytéká.
- Ovoce je nutné nasekat na maličké kousky, než jimi posypeme krém, aby šly roládky pevně zabalit.
- Po potření a obalení miniroládek je opět vložíme do ledničky a necháme zatuhnout povrch.
- Roládky krájíme na kolečka nebo na šikmé řezy. Efektně vypadají po rozkrojení šikmým řezem na dvě poloviny.
Nadýchanou piškotovou roládu můžete připravit podle našeho videa:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
Holka u plotny radí: Jak na klasickou piškotovou roládu se šlehačkou? S tímto postupem nikdy nepraskne!
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchou vychytávku zvládnou i méně zkušení kuchaři a děti
Komentáře