Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Netroufáte si na upečení a ozdobení rolády? Vyzkoušejte si přípravu malých roládek, s kterými budete mít o něco méně práce a budou stejně krásné jako ty velké. Stanou se ozdobou vašeho svátečního stolu, ale mohou být i krásným jedlým dárkem.

Miniroládky se připravují podobně jako velké rolády. Upečený plát těsta se po odstranění okrajů rozřízne křížem na čtyři stejně velké obdélníky, se kterými se pracuje stejně jako s roládou - potřou se krémem a srolují se.

Jak připravit piškotový plát na minirolky

Připravíme si jednoduché těsto jen ze 4 vajec, aby byl plát tenký:

  • 4 vejce 
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce oleje

Oddělíme žloutky od bílků, které našleháme do pevného sněhu. Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny a přilijeme olej. Pak stěrkou přidáme a opatrně vmícháme bílkový sníh. Těsto nalijeme na plech, vyložený pečicím papírem a upečeme na 180 °C do růžova. Horké těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.

Tvoříme a zdobíme miniroládky

Od teď už je tvoření miniroládek zábava:

  • Plátky těsta přeložíme po odstranění pečicího papíru na stůl. Natřeme je marmeládou a libovolným krémem - máslovým, tvarohovým, čokoládovým, oříškovým, kávovým nebo sýrem mascarpone. Trochu krému odložíme stranou na potření.
  • Roládky pečlivě srolujeme. Položíme je na potravinářskou fólii, zabalíme je do ní a konce zatočíme - tak docílíme toho, že roládky budou v řezu pěkně kulaté. Dáme ztuhnout do lednice. Po vyndání roládky vybalíme z fólie a odřízneme okraje (na které už čekají netrpěliví strávníci).
  • Každou roládku slabě potřeme zbylým krémem a namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme okapat na mřížce. Také ji můžeme obalit ve strouhaných oříšcích (vlašské, lískové, pekanové, arašídy nebo pistácie), v čokoládových hoblinkách, barevném máčku, drti z lyofilizovaného ovoce nebo v kokosu.

Vychytávky při přípravě miniroládek

Aby se roládky dokonale povedly, máme pro vás několik malých rad:

  • Šlehačka musí být ušlehaná se sýrem mascarpone nebo jiným čerstvým sýrem, aby byla tuhá - jinak z roládek vytéká.
  • Ovoce je nutné nasekat na maličké kousky, než jimi posypeme krém, aby šly roládky pevně zabalit.
  • Po potření a obalení miniroládek je opět vložíme do ledničky a necháme zatuhnout povrch.
  • Roládky krájíme na kolečka nebo na šikmé řezy. Efektně vypadají po rozkrojení šikmým řezem na dvě poloviny.

Nadýchanou piškotovou roládu můžete připravit podle našeho videa:

Sladké drobečky

Může se stát, že pláty nelze srolovat, protože jsou po upečení vysušené. Nezoufejte - všechny pláty potřete krémem, položte je na sebe a ozdobte podle libosti jako dort. Nebo je nakrájejte na malé řezy, trojúhelníky nebo kostky a každý kousek dekorujte podle fantazie - kopečkem krému, ovocem, čokoládou nebo cukrářským zdobením.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky