Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlý papír je jeden ze způsobů moderního zdobení dortů, zákusků a perníčků

Jedlý papír vypadá jako list papíru, který se dá jíst. Vyrábí se ze škrobů, hlavně rýžového, sladidla a rostlinného oleje. Jelikož nemá žádnou příchuť, nemá ani schopnost ovlivnit chuť výsledného dezertu.

Jedlý papír se používá k dekorování dortů nebo drobného pečiva. Lze na něj natisknout potravinářskými jedlými barvami jakýkoli obrázek a velmi snadno se aplikuje pomocí speciálního gelu. Poradíme vám, jak na to:

Jaké jsou druhy jedlého papíru

Ze škrobu se vyrábí rýžový papír. Je tenký, křehký a barvy nejsou tak dokonalé jako u fondánového listu, který je bílý a silný. Nejkvalitnější je dekor papír, který umožňuje velmi kvalitní tisk a čokotransfer na zdobení čokolády.

Jak pracovat s jedlým papírem

Připravíme si potřebný rozměr papíru, gel a štětec na jeho nanesení:

  • Jedlým papírem můžeme zdobit všechny povrchy, které nejsou příliš vlhké.
  • Lepíme je na povrchy s máslovým krémem, polevou, čokoládou, želatinou nebo na marcipán či potahovací hmotu
  • Není vhodný na šlehačkové, tvarohové a smetanové krémy, které papír rozpustí.
  • Papír natřeme gelem, natřenou stranou přiložíme na povrch dortu a přitiskneme.
  • Pro výraznější barvy můžeme potřít papír i na vrchu a nechat zaschnout.

Jedlý papír je k dostání za velmi příznivé ceny. Můžeme si koupit nejen hotový papír s jakýmkoli motivem, ale nechat si na něj natisknout i vlastní fotografie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky