Moravské dvojctihodné koláčky: Díky dvojí náplni jsou neuvěřitelně vláčné a chutné
Moravské koláčky jsou díky dvojí náplni trošku složitější na přípravu než ty jednoduché - výsledkem našeho snažení však vznikne pochoutka, která se podávala na svatbách, slavnostech a výjimečných událostech.
Moravské koláčky, jak už název napovídá, jsou doménou moravských a slováckých kuchyní. Sladké pečivo s náplněmi a drobenkou se připravovalo i v chudých chalupách při každé slavnostní příležitosti. Každá rodina měla svůj osvědčený recept, který byl nejlepší ze všech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Proč jsou moravské koláčky dvojctihodné
- Z čeho se připravují moravské koláčky
- Jak se tvarují moravské koláčky
- Jak udělat tvarohovou náplň do koláčků
- Čím se potírají koláčky před pečením
- Jak dlouho se pečou moravské koláčky
- Čím se potírají koláčky po upečení
- Jakou náplň použít místo povidel
- Jak dlouho vydrží moravské koláčky
- Chyby při pečení moravských koláčků
1
Proč jsou moravské koláčky dvojctihodné
Koláčky, připravované na svatbu nebo slavnostní událost, byly vizitkou celé rodiny, proto se na nich nešetřilo. Svatba proběhla, když bylo dost surovin na koláčky - jemně umletá bílá mouka, cukr a máslo. Koláče pak sloužily nejen jako pohoštění, ale i do výslužek - obdarovanému se tak dostalo "dvojí cti".
2
Z čeho se připravují moravské koláčky
Základem je kvalitní pšeničná hladká a polohrubá mouka, cukr, žloutky, droždí a tuk, kterým je máslo, sádlo nebo olej. Jako dochucovadlo použijeme vanilku a citrónovou kůru. Tvarohovou náplň mícháme se žloutkem, rumem a rozinkami. Připravíme si také povidla a drobenku z másla, cukru a hrubé mouky.
3
Jak se tvarují moravské koláčky
Z vykynutého těsta uválíme kuličky, které roztáhneme do placiček - nebo vyválíme plát a z něj vykrájíme kolečka nebo čtverce. Naplníme je tvarohem a zabalíme jako buchty. Pak je lehce zploštíme, uděláme důlek, potřeme švestkovými povidly, potřeme okraje a povrch zasypeme máslovou drobenkou.
4
Jak udělat tvarohovou náplň do koláčků
Tvaroh by neměl být řídký, protože by z koláčků vytékal. Můžeme ho nechat zatížený okapat v cedníku nebo vysušit mezi dvěma utěrkami. Také můžeme použít krupici či vanilkový pudinkový prášek na zahuštění. Dále potřebujeme cukr, žloutky, vanilku a rozinky, namočené v rumu.
5
Čím se potírají koláčky před pečením
Okraje vytvarovaných koláčků potíráme hned po dokynutí rozpuštěným máslem, aby zůstaly dlouho vláčné. Některé kuchařky potírají těsto rozšlehanými vejci - jsou pak tmavší a pěkně lesklé. Nicméně pokud koláčky před pečením ničím nepotřeme, nebudou o nic horší než ty potřené.
6
Jak dlouho se pečou moravské koláčky
Koláčky necháváme odpočívat na plechu vyloženém pečicím papírem. Plechy vkládáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Koláčky pečeme asi 15 minut - když okraje koláčků nebo špičky drobenky zezlátnou, jsou hotové. Vyndáme je a necháme vystydnout.
7
Čím se potírají koláčky po upečení
Aby vynikla chuť drobenky, nemusíme koláčky ničím potírat. Naše babičky ale nechtěly pečivo ošidit a proto si připravily horké máslo s rumem a potíraly okraje pomocí peroutky. Malé koláčky máslem s rumem štědře pokropily - díky tomu zůstaly voňavé, chutné a vláčné i za několik dní.
8
Jakou náplň použít místo povidel
Tradiční koláčky se připravují s tvarohem a švestkovými povidly. Pokud je někdo nemá rád nebo právě došla, použijeme místo nich makovou náplň nebo náplň ze strouhaných ořechů - vlašských nebo lískových. Do drobenky můžeme zamíchat oříšky, mandle nebo strouhaný perník.
9
Jak dlouho vydrží moravské koláčky
Málokdo zjistí, jak dlouho koláčky vydrží, protože se dříve sní. Vláčné a měkké vydrží několik dní, ale i po týdnu jsou ještě velice dobré. Koláčky uskladníme v dóze s víkem a tu uložíme do chladu, aby náplň nezačala plesnivět a máslo žluknout. Pokud by se tak stalo, musíme koláčky vyhodit.
10
Chyby při pečení moravských koláčků
Celý proces přípravy je o důkladnosti a pečlivosti. Těsto musí být řádně propracované, aby bylo jemné a tvárné. Vykynuté musí mít dvojnásobný objem. Špatně zabalený tvaroh vytéká a připaluje se. Příliš upečená povidla jsou hořká. Nedopečené koláčky mají kolem tvarohové náplně syrové těsto.
Jak na přípravu luxusních moravských koláčků? Nechte se inspirovat naším videem:
Komentáře