Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravské koláčky jsou díky dvojí náplni trošku složitější na přípravu než ty jednoduché - výsledkem našeho snažení však vznikne pochoutka, která se podávala na svatbách, slavnostech a výjimečných událostech.

Moravské koláčky, jak už název napovídá, jsou doménou moravských a slováckých kuchyní. Sladké pečivo s náplněmi a drobenkou se připravovalo i v chudých chalupách při každé slavnostní příležitosti. Každá rodina měla svůj osvědčený recept, který byl nejlepší ze všech.

1

Proč jsou moravské koláčky dvojctihodné

Koláčky, připravované na svatbu nebo slavnostní událost, byly vizitkou celé rodiny, proto se na nich nešetřilo. Svatba proběhla, když bylo dost surovin na koláčky - jemně umletá bílá mouka, cukr a máslo. Koláče pak sloužily nejen jako pohoštění, ale i do výslužek - obdarovanému se tak dostalo "dvojí cti".

2

Z čeho se připravují moravské koláčky

Základem je kvalitní pšeničná hladká a polohrubá mouka, cukr, žloutky, droždí a tuk, kterým je máslo, sádlo nebo olej. Jako dochucovadlo použijeme vanilku a citrónovou kůru. Tvarohovou náplň mícháme se žloutkem, rumem a rozinkami. Připravíme si také povidla a drobenku z másla, cukru a hrubé mouky.

3

Jak se tvarují moravské koláčky

Z vykynutého těsta uválíme kuličky, které roztáhneme do placiček - nebo vyválíme plát a z něj vykrájíme kolečka nebo čtverce. Naplníme je tvarohem a zabalíme jako buchty. Pak je lehce zploštíme, uděláme důlek, potřeme švestkovými povidly, potřeme okraje a povrch zasypeme máslovou drobenkou.

4

Jak udělat tvarohovou náplň do koláčků

Tvaroh by neměl být řídký, protože by z koláčků vytékal. Můžeme ho nechat zatížený okapat v cedníku nebo vysušit mezi dvěma utěrkami. Také můžeme použít krupici či vanilkový pudinkový prášek na zahuštění. Dále potřebujeme cukr, žloutky, vanilku a rozinky, namočené v rumu.

5

Čím se potírají koláčky před pečením

Okraje vytvarovaných koláčků potíráme hned po dokynutí rozpuštěným máslem, aby zůstaly dlouho vláčné. Některé kuchařky potírají těsto rozšlehanými vejci - jsou pak tmavší a pěkně lesklé. Nicméně pokud koláčky před pečením ničím nepotřeme, nebudou o nic horší než ty potřené.

6

Jak dlouho se pečou moravské koláčky

Koláčky necháváme odpočívat na plechu vyloženém pečicím papírem. Plechy vkládáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Koláčky pečeme asi 15 minut - když okraje koláčků nebo špičky drobenky zezlátnou, jsou hotové. Vyndáme je a necháme vystydnout.

7

Čím se potírají koláčky po upečení

Aby vynikla chuť drobenky, nemusíme koláčky ničím potírat. Naše babičky ale nechtěly pečivo ošidit a proto si připravily horké máslo s rumem a potíraly okraje pomocí peroutky. Malé koláčky máslem s rumem štědře pokropily - díky tomu zůstaly voňavé, chutné a vláčné i za několik dní.

8

Jakou náplň použít místo povidel

Tradiční koláčky se připravují s tvarohem a švestkovými povidly. Pokud je někdo nemá rád nebo právě došla, použijeme místo nich makovou náplň nebo náplň ze strouhaných ořechů - vlašských nebo lískových. Do drobenky můžeme zamíchat oříšky, mandle nebo strouhaný perník.

9

Jak dlouho vydrží moravské koláčky

Málokdo zjistí, jak dlouho koláčky vydrží, protože se dříve sní. Vláčné a měkké vydrží několik dní, ale i po týdnu jsou ještě velice dobré. Koláčky uskladníme v dóze s víkem a tu uložíme do chladu, aby náplň nezačala plesnivět a máslo žluknout. Pokud by se tak stalo, musíme koláčky vyhodit.

10

Chyby při pečení moravských koláčků

Celý proces přípravy je o důkladnosti a pečlivosti. Těsto musí být řádně propracované, aby bylo jemné a tvárné. Vykynuté musí mít dvojnásobný objem. Špatně zabalený tvaroh vytéká a připaluje se. Příliš upečená povidla jsou hořká. Nedopečené koláčky mají kolem tvarohové náplně syrové těsto.

Jak na přípravu luxusních moravských koláčků? Nechte se inspirovat naším videem:

 

Komentáře

Další tipy a triky