Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše patří mezi méně známé druhy ovoce, které se vyplatí pěstovat na zahradě. Jsou velmi chutné, šťavnaté a sladké. Skvěle chutnají nejen čerstvé, ale můžeme je také zavařovat, mrazit nebo sušit. Připravují se z nich marmelády a povidlí.
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití, ale jakmile dobře zakoření, rostou jejich kořeny do značné hloubky a najdou si vláhu. Tato dřevina působí i velmi dekorativně, má krásnou kompaktní korunu a na podzim se její listy pěkně zbarví.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Moruše, plody morušovníku, jsou jedlé a velmi chutné ovoce. V syrovém stavu jsou silným antioxidantem, naše zdraví podporují v mnoha úrovních, např. při cukrovce a nemocích srdce. Hodí se k sušení, na výrobu džemů, marmelád, do koláčů a kaší. Dnes je moruše považována za superpotravinu.
Péče o moruši
Možná nám zjara bude připadat, že stromek uschl, ale je to proto, že se po zimě vždy probouzí velmi pozdě. Výhodou je, že obvykle není potřeba žádné prořezávání, zvlášť pokud jsme stromu poskytli dostatek prostoru - pouze, je-li třeba, u mladších stromků upravíme korunu nebo občas odstraníme poškozenou větev, ale jinak moruši necháme růst, jak chce sama.
Jak sklízet moruši
Plody moruše dozrávají koncem června a během července. Výhodou je, že dozrávají postupně, což znamená, že je můžeme sklízet delší dobu. Plody připomínají chutí i tvarem ostružiny nebo maliny. Pěstují se obvykle tmavé (černé) nebo světlé (bílé) odrůdy. Černé plody jsou chuťově výraznější. Pokud máme menší strom, sklízíme plody probírkou. Je-li náš strom větší, vyplatí se natáhnout kolem stromu plachtu a hraběmi zatřepat větvemi. Plody, které jsou zralé, opadají a my je pouze sesypeme, přebereme a zpracujeme. I sklizeň setřásáním provádíme opakovaně, podle toho, jak ovoce dozrává.
Jak zpracovat moruši
Kromě toho, že jsou výborné syrové, vaříme z nich marmelády a povidlí. Můžeme je mrazit, zavařovat (i ve vlastní šťávě) a sušit, snadno se suší v domácí elektrické sušičce. Sušené jsou dobrým sladidlem. Moruše jsou vhodné do koláčů a buchet, přidáváme je do pohárů a ovocných salátů, které příjemně osladí. Zpracujeme je do smoothie a na přípravu sirupů (často v kombinaci s dalším ovocem výraznější chuti např. s rybízem).
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
7 nejlepších třešňových koláčů a bublanin. Osvědčené recepty, podle kterých je snadno upečeme
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře