Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mikrovlnná trouba už dávno neslouží jen k ohřívání pokrmů. S nabídkou mikrovlnek s mnoha funkcemi jde ruku v ruce nabídka nádobí, které je možné do mikrovlnek použít a vařit v nich jako na sporáku či v troubě.

Moučníky z mikrovlnky jsou - nebudeme si nic nalhávat - trochu jiné než klasické moučníky, pečené v troubě. Pokud nemáme mikrovlnku, která disponuje i pečením, bude se takový moučník spíše dusit než péct - ale ani to nemusí být na závadu.

Jaké moučníky lze připravit v mikrovlnce

Jsou to korpusy, které musíme po vychladnutí ještě ozdobit:
  • Rychlé buchty z mikrovlnky jsou připraveny během pár minut. Použijeme k tomu polohrubou mouku, cukr, vejce, tuk, kypřicí prášek a mléko. Buchtu dochutíme kokosem, mletými oříšky, mákem, ovocem a vanilkou či skořicí.
  • Dortový korpus pečeme v silikonové formě, kterou vyložíme pečicím papírem. Těsto připravíme z hladké mouky, solamylu nebo kakaa, cukru, prášku do pečiva, másla a vody. Důkladně vše vyšleháme a vlníme 67 minut na 400 W.
  • Ovocný koláč je snadný a rychlý. Připravíme si těsto ze 2 vajec, 10 lžic polohrubé mouky a po 5 lžicích cukru, oleje, horké vody a 1 prášku do pečiva. Těsto natřeme do vymazané silikonové formy, poklademe ovocem a pečeme 10 minut.

Malé moučníky do hrnečku

  • Hrníčkový mug cake je typickým snídaňovým a svačinovým dortíkem. Pro jeho přípravu používáme ovesné vločky nebo mouku, vejce, sladidlo a mléko. Po vyklopení z hrnečku zdobíme mug cake ovocem, oříšky nebo jogurtem.
  • Muffiny a cupcaky potřebují k upečení silikonové formičky nebo papírové košíčky vhodné do mikrovlnky. Vymažeme je tukem a navrstvíme do nich těsto, připravené podle receptu na buchtu nebo mug cake. Pečeme 4 minuty.
  • Milovníci cheesecaků se nemusí vzdát svého oblíbeného moučníku ani v časové nouzi. Na rozdrcené sušenky nalijeme těsto z ušlehaného vejce s cukrem, vmícháme tvaroh a pečeme 1 minutu. Necháme v hrnku vychladnout.

Pár rad pro pečení v mikrovlnce

Používáme pouze takové nádobí, které je vhodné do mikrovlnné trouby a je na dně označeno symbolem talířku s několika horizontálními vlnovkami. Většinou je to varné sklo, varná keramika a porcelán, odolný plast, silikonové formy a speciální formičky z pečicího papíru. Do mikrovlnky rozhodně nepatří ryté a broušené sklo, nádobí se zlatými okraji a ozdobami, kovové úchyty na nádobách, alobal ani nerezové nádobí, které se používá do trouby jen na ohřev pokrmů. Vyvarujeme se také plastového nádobí po babičce, kdy mikrovlnky ještě neexistovaly - v lepším případě o nádobí přijdeme. Každou formu je zapotřebí vymazat máslem a důkladně vysypat strouhankou, moukou, kokosem, oříšky nebo krupicovým cukrem.

Sladké drobečky

Moučníky z mikrovlnky můžeme zdobit stejně jako jiné dezerty - šlehačkou, kysanou smetanou, ovocem, čokoládou, oříšky, ovocnými omáčkami nebo čokoládovou polevou. Některé dezerty musíme vychladit ve formě (cheesecake), jiné můžeme hned vyklopit na talířek a jíst horké (čokoládový fondán).

Komentáře

Další tipy a triky