Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mouka je prášek, který se získá rozemletím různých druhů zrn, semen, obilnin, luštěnin, kořenů a ořechů. Používá se při pečení a vaření a je nedílnou součástí základních potravin všech národů a kultur celého světa.

Mouku konzumují i lidé, kteří nesmí lepek nebo odmítají klasickou bílou mouku. Mouky se vyrábí z mnoha surovin, takže si mezi nimi může vybrat každý. Je součástí pečiva a moučníků, uzenin i jogurtů, používá se k zahušťování nebo obalování. Paradoxně mouku ke svému životu tak úplně nepotřebujeme.

1

Z čeho se vyrábí mouka

Mouku získáme především semletím obilných zrn - pšenice, žita, ječmene a ovsa. Časté využití má mouka z rýže, špaldy, hrachu, fazolí, čočky, kaštanů, kokosu, pohanky, jáhel, kukuřice a různých semen (dýně, slunečnice, lupina). Ve sladké kuchyni si velikou oblibu získaly ořechové mouky a mouka z mandlí.

2

Jaké jsou druhy mouky

Tři nejčastější druhy muk jsou hladká, polohrubá a hrubá mouka, pak také hrubá krupice a jemná krupička. V pekařství se využívá chlebová mouka s vyšším podílem minerálů nebo mouka celozrnná, která obsahuje části zrn a jejich obalů. Pro celiaky jsou na trhu bezlepkové směsi, které dokáží nahradit pšeničnou mouku.

3

Která mouka je zdravá

Nejzdravější moukou je ta celozrnná, která obsahuje nejen zrno, ale i klíček a obal, ve kterém je nejvíce živin a vlákniny a mnoha lidem připadá po tepelném zpracování mnohem chutnější než bílá mouka. Zdravými variantami jsou i mouky ořechové, semínkové nebo luštěninové, které uvítají lidé, vyhýbající se bílé mouce.

4

Proč jíst a nejíst mouku

Mouka je základní potravou lidí od dávných dob. Šlechtěním se však její vlastnosti hodně změnily. Mouku můžeme konzumovat, ale nejvhodnější k tomu je celozrnná. Mouku striktně nesmí jíst lidé s intolerancí na lepek a bílou mouku nejí lidé, kteří propagují zdravou stravu, a jsou přesvědčeni, že bílá mouka do našeho jídelníčku nepatří.

5

Čím nahradit mouku

Kromě výše uvedených náhražek mouky můžeme mouku vynechat úplně. S trochou experimentování zjistíme, že se bez ní obejdeme. V moučnících nahradíme mouku kakaem, ořechy, mákem, ovocem, zeleninou nebo tvarohem. Chléb ze semínek je velice chutný. Na zahušťování polévek a omáček použijeme rozmixovaný brambor.

6

K čemu je hladká mouka

Má nejjemnější strukturu a proto se používá do piškotových, třených a křehkých těst, do chleba a rohlíků, na palačinky, perníčky, koblihy a vdolečky, na zahušťování omáček a polévek, do těstíček a obalovacích směsí a na přípravu většiny druhů vánočního cukroví (linecké cukroví, vanilkové rohlíčky).

7

Co s polohrubou moukou

Polohrubá mouka je součástí většiny kynutých a litých těst, bábovek, perníků, koláčů, bublanin a piškotových dortových korpusů. Přidává se do těsta na tvarohové knedlíky, blbouny a krupicové noky. Mouka sama o sobě těsto nakypří - kdo ho chce trochu jemnější, smíchá ji s moukou hladkou.

8

Jak využít hrubou mouku

Používá se nejméně, přesto se bez ní neobejde těsto na knedlíky a knedlíčky, noky, zavářky, polévkové nudle, bramborové placky, moučné kaše, drobenky na koláče - zajistí totiž těstu lehkost a nadýchanost. Hrubou moukou vysypáváme plechy a formy na pečení, předem vymazané máslem.

​​​​​

9

Typy mouky podle čísel

Některé druhy mouky mají na svém obalu velké T a číslo, které určuje množství minerálních látek, které mouka obsahuje. Čím je číslo vyšší, tím je mouka tmavší, kvalitnější, ale hůře se zpracovává a kyne. Čím je číslo nižší, tím obsahuje méně vlákniny a minerálů, ale s moukou se velice dobře pracuje.

10

Jak skladovat mouku

Dobře uskladněná mouka vydrží beze změn téměř rok (celozrnná o trochu méně). Neskladujeme ji ale v papírovém sáčku (a to hlavně ve vlhkém prostředí) - přesypeme ji raději do vhodných uzavíratelných dóz, které uchováváme v suchu a v chladu (v komoře nebo ve větrané spíži). Mouku je žádoucí před použitím prosít.

Většina lidí si bez mouky nedokáže představit život. Ani my se jí nemusíme vzdávat, pokud její konzumaci omezíme jen na pečivo a vzdáme se moučníků, dortů a zákusků. Zkusme si připravit podle videa jednoduchý chutný chléb:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli