Časté otázky na téma mouka: Myslíme si, že ji dobře známe, ale někdy tomu tak není
Mouka je prášek, který se získá rozemletím různých druhů zrn, semen, obilnin, luštěnin, kořenů a ořechů. Používá se při pečení a vaření a je nedílnou součástí základních potravin všech národů a kultur celého světa.
Mouku konzumují i lidé, kteří nesmí lepek nebo odmítají klasickou bílou mouku. Mouky se vyrábí z mnoha surovin, takže si mezi nimi může vybrat každý. Je součástí pečiva a moučníků, uzenin i jogurtů, používá se k zahušťování nebo obalování. Paradoxně mouku ke svému životu tak úplně nepotřebujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Z čeho se vyrábí mouka
Mouku získáme především semletím obilných zrn - pšenice, žita, ječmene a ovsa. Časté využití má mouka z rýže, špaldy, hrachu, fazolí, čočky, kaštanů, kokosu, pohanky, jáhel, kukuřice a různých semen (dýně, slunečnice, lupina). Ve sladké kuchyni si velikou oblibu získaly ořechové mouky a mouka z mandlí.
2
Jaké jsou druhy mouky
Tři nejčastější druhy muk jsou hladká, polohrubá a hrubá mouka, pak také hrubá krupice a jemná krupička. V pekařství se využívá chlebová mouka s vyšším podílem minerálů nebo mouka celozrnná, která obsahuje části zrn a jejich obalů. Pro celiaky jsou na trhu bezlepkové směsi, které dokáží nahradit pšeničnou mouku.
Mohlo by vás zajímat
3
Která mouka je zdravá
Nejzdravější moukou je ta celozrnná, která obsahuje nejen zrno, ale i klíček a obal, ve kterém je nejvíce živin a vlákniny a mnoha lidem připadá po tepelném zpracování mnohem chutnější než bílá mouka. Zdravými variantami jsou i mouky ořechové, semínkové nebo luštěninové, které uvítají lidé, vyhýbající se bílé mouce.
4
Proč jíst a nejíst mouku
Mouka je základní potravou lidí od dávných dob. Šlechtěním se však její vlastnosti hodně změnily. Mouku můžeme konzumovat, ale nejvhodnější k tomu je celozrnná. Mouku striktně nesmí jíst lidé s intolerancí na lepek a bílou mouku nejí lidé, kteří propagují zdravou stravu, a jsou přesvědčeni, že bílá mouka do našeho jídelníčku nepatří.
Mohlo by vás zajímat
5
Čím nahradit mouku
Kromě výše uvedených náhražek mouky můžeme mouku vynechat úplně. S trochou experimentování zjistíme, že se bez ní obejdeme. V moučnících nahradíme mouku kakaem, ořechy, mákem, ovocem, zeleninou nebo tvarohem. Chléb ze semínek je velice chutný. Na zahušťování polévek a omáček použijeme rozmixovaný brambor.
6
K čemu je hladká mouka
Má nejjemnější strukturu a proto se používá do piškotových, třených a křehkých těst, do chleba a rohlíků, na palačinky, perníčky, koblihy a vdolečky, na zahušťování omáček a polévek, do těstíček a obalovacích směsí a na přípravu většiny druhů vánočního cukroví (linecké cukroví, vanilkové rohlíčky).
Mohlo by vás zajímat
7
Co s polohrubou moukou
Polohrubá mouka je součástí většiny kynutých a litých těst, bábovek, perníků, koláčů, bublanin a piškotových dortových korpusů. Přidává se do těsta na tvarohové knedlíky, blbouny a krupicové noky. Mouka sama o sobě těsto nakypří - kdo ho chce trochu jemnější, smíchá ji s moukou hladkou.
8
Jak využít hrubou mouku
Používá se nejméně, přesto se bez ní neobejde těsto na knedlíky a knedlíčky, noky, zavářky, polévkové nudle, bramborové placky, moučné kaše, drobenky na koláče - zajistí totiž těstu lehkost a nadýchanost. Hrubou moukou vysypáváme plechy a formy na pečení, předem vymazané máslem.
9
Typy mouky podle čísel
Některé druhy mouky mají na svém obalu velké T a číslo, které určuje množství minerálních látek, které mouka obsahuje. Čím je číslo vyšší, tím je mouka tmavší, kvalitnější, ale hůře se zpracovává a kyne. Čím je číslo nižší, tím obsahuje méně vlákniny a minerálů, ale s moukou se velice dobře pracuje.
10
Jak skladovat mouku
Dobře uskladněná mouka vydrží beze změn téměř rok (celozrnná o trochu méně). Neskladujeme ji ale v papírovém sáčku (a to hlavně ve vlhkém prostředí) - přesypeme ji raději do vhodných uzavíratelných dóz, které uchováváme v suchu a v chladu (v komoře nebo ve větrané spíži). Mouku je žádoucí před použitím prosít.
Komentáře