Mramorová bábovka je tradičním moučníkem našich babiček. Víte, jak vytvořit mramor?
Mramorová bábovka je tradiční moučník našich maminek a babiček. Připravuje se z třeného nebo piškotového těsta, které je částečně obarveno kakaem, a po nakrájení bábovky vynikne její mramorovaná kresba.
Bábovka byla nedělním moučníkem a nikdy do pondělí nevydržela. Když se doma hlasovalo, co se upeče ke kávě, sborově zaznělo "bábovka". O tom, že bude mramorová, nebylo vůbec pochyb. V mnoha domácnostech se peče dodnes.
Jak připravit mramorovou bábovku
Receptů na bábovky je velké množství a mnoho z nich se dědí z generace na generaci. Bábovky se připravují z různých těst:
- Piškotová bábovka je lehoučká díky bílkovému sněhu.
- Třená bábovka je z těžšího těsta a chutná po másle.
- Tvarohová bábovka má vláčné těsto a svěží chuť.
- Bábovka z kysanky je lehká, s mírně nakyslou chutí.
- Šlehačková bábovka chutná po smetaně, je lehká a jemná.
Jak vytvořit na bábovce mramorování
Z hotového zpracovaného těsta odebereme 1/3 těsta do misky a obarvíme ji kakaem. Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme světlé těsto a doprostřed po celém obvodu tmavé těsto. Špejlí nebo obrácenou vařečkou obě těsta spirálovitě promícháme a pak ještě jednou protáhneme špejli těstem kolem dokola. Bábovku dáme péct do trouby na 180 °C a pak už jen netrpělivě čekáme, jak bude vypadat po rozkrojení.
Ti odvážnější mohou odebrat ještě 1/3 těsta a obarvit ji menším nebo větším množstvím kakaa, takže získají tři barvy těsta, které mramorují stejně jako ze dvou barev. Kromě kakaa můžeme použít pár kapek potravinářské barvy a obarvit těsto do libovolného barevného mramoru.
Nádhernou mramorovou bábovku upečete snadno - ale pokud si nejste jisti výsledkem, možná vám poradí naše video:
Komentáře