Jak upéct mrkvové cukroví? Jde to i bez přidaného cukru. Vyzkoušejte také výtečné mrkvové koláčky a řezy s tvarohovou náplní
I z mrkve můžeme upéct cukroví - je sice netradiční, ale chutná velmi dobře. Jemně strouhaná mrkev mu dá pěknou barvu, citronová kůra výbornou chuť. Toto cukroví potěší i ty, kdo si přejí omezit cukr v jídelníčku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct mrkvové cukroví
Cukroví podle našeho receptu neobsahuje žádný cukr, a je už na nás, jestli ho na závěr obalíme v moučkovém cukru, nebo necháme "jen tak". Doporučujeme rovnou upéct ze dvou dávek.
- Podle základní dávky na těsto potřebujeme 200 g polohrubé mouky, 125 g másla (nebo jiného tuku), 100 g jemně strouhané mrkve, 1/3 prášku do pečiva a citronovou kůru z 1/3 citronu. Na obalení ještě moučkový cukr (případně vanilkový či skořicový).
- Suroviny zpracujeme na tužší těsto, vyválíme tenký plát a vykrájíme z něj drobné tvary.
- Kdo chce, může z těsta tvořit malé šátečky a plnit je marmeládou, nebo tvarohovou či jinou náplní.
- Narovnáme je na plech, vyložený papírem na pečení, a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C, po dobu cca 10 minut.
- Ihned po dopečení kousky obalujeme v moučkovém cukru.
- Hotové cukroví necháme alespoň dva dny odležet v krabici, aby získalo vláčnost. Do krabice přidáme na poloviny rozkrojené jablko, a pravidelně je měníme.
Následující video předvede názorný postup přípravy mrkvového cukroví:
Sváteční moučníky se strouhanou mrkví
Moučníky získají díky mrkvi nejen pěknou barvu, ale i příjemnou vláčnost. Jemně nastrouhaná mrkev je výbornou surovinou např. pro Vynikající mrkvové řezy nebo Mrkvové minikoláčky s povidly. A co teprve Linecký řez s mrkví a tvarohem:
- Zpracované mrkvové těsto nejprve necháme odležet, potom jeho polovinu rozložíme na plech, a pokryjeme tvarohovou vrstvou, načechranou sněhem z bílků. Na ni rozložíme druhou polovinu těsta, propícháme vidličkou a upečeme dozlatova.
- Do druhého dne řezy mírně zvlhnou a budou ještě lepší.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Komentáře