Mufloní maso: Jaká jsou jeho specifika a k jakým kuchyňským úpravám se nejvíce hodí
Mufloní maso je neprávem srovnáváno se skopovým. Na rozdíl od skopového ale není cítil lanolinem či jinými typicky skopovými pachy. Dokonce je považováno za jedno z nejchutnějších mas, které se hodí pro všechny druhy kuchyňských úprav.
Mufloní maso má tmavě červenou barvu a je optimálně prorostlé tukem. Ceněné je především maso muflončat, které je křehké, šťavnaté a chutné. Je také jedním z nejzdravějších druhů masa a to díky obsahu vitamínů B3, B12, železa a zinku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednotlivé druhy masa a jejich využití
Maso pocházející z dospělých zvířat se doporučuje naložit před tepelnou úpravou do marinády. Bude pak křehčí a šťavnatější, postačí mu kratší doba přípravy.
- Mufloní kýta je charakteristická svou typickou vůní. Čím starší zvíře bylo, tím je vůně intenzivnější a maso pevnější. Je tedy vhodné ho naložit nebo namořit. Kýtu lze zpracovat na medailonky nebo steaky u mladších kusů. U starších spíše na guláš.
- Mufloní plec využijeme na dušení, pečení, přípravu ragů nebo do guláše.
- Mufloní hřbet lze použít při přípravě minutky, hodí se také na grilování nebo na řízečky.
- Mufloní svíčková je společně s hřbetem tou nejkvalitnější částí mufloní zvěřiny. Hodí se na minutkovou úpravu.
- Zbylé části použijeme do guláše.
Teď už víte, jak kterou část z muflona zpracovat. A až se vám nějaký ten dobrý recept povede, přidejte ho do naší virtuální kuchařky. Receptů s mufloním masem tu je jen několik.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vyhráli jste na mysliveckém plese první cenu v tombole a nevíte, jak na zvěřinu? Poradíme, jak ji zpracovat i oblíbené recepty
Komentáře