Na čem péct lokše? Placky z bramborového těsta připravujeme pouze ze tří surovin
Lokše jsou oblíbené bramborové placky, které nám kdysi tolik chutnaly od našich babiček. Ať už je připravily nasladko nebo naslano, vždy byly výborné. Upéct si je můžeme i my, poradíme na čem.
Těsto na lokše připravíme z předem uvařených a nastrouhaných brambor, které trochu osolíme a přidáme k nim mouku, obvykle hladkou. Suroviny vypracujeme dohladka a těsto rozdělíme na kousky, každý z nich rozválíme na pomoučněném válu na tenkou placku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na čem péct bramborové placky
Bramborové placky pečeme vždy nasucho.
- Naše babičky lokše pekly na plátu roztopených kamen. Po upečení první strany je pomocí nože otočily a dopekly ještě z druhé strany. Pokud kamna máme, pečeme je také tak.
- Lokše můžeme péct na pevné, těžké a kvalitní pánvi. Před vložením první placky musí být pánev dobře rozehřátá, potom už teplotu zeslabíme.
- Další možností je elektrický palačinkovač. Před první plackou musí být dobře rozehřátý.
Hned po upečení bramborové placky omastíme a rovnáme je na talíř - jednu na druhou, aby zůstaly teplé. Můžeme je mazat povidly a zdobit šlehačkou, nebo podávat naslano s kachním nebo husím masem.
S přípravou této levné a chutné tradiční speciality vám poradí následující video:
A na čem pečete lokše vy? Budeme rádi za vaše tipy a rady do komentářů pod článkem.
Komentáře