Na co je dobrá kurkuma a jak ji zařadit do jídelníčku? Oblíbené koření krásné barvy prospívá zdraví
Kurkumu běžně koupíme v obchodech stejně jako jiné koření. Je také součástí směsi koření s názvem kari - tato směs vděčí za výraznou zlatavou barvu právě kurkumě. Použití kurkumy je velmi široké a nemusíme se bát s ní experimentovat.
Kurkuma (indický šafrán) se získává z oddenku vytrvalé rostliny s názvem kurkumovník dlouhý. Obsahuje důležité vitamíny a minerály. Ceněná je zvlášť kvůli obsahu kurkuminu a jeho silným antioxidačním vlastnostem. Působí proti zánětům, bakteriím a virům. Má pozitivní vliv na žaludek a trávení, na klouby, játra a na nervový systém. Doporučuje se do jídelníčku těm, kdo si přejí zhubnout. O kurkumě se často mluví jako o super-potravině. Dává našim pokrmům pěknou barvu a příjemnou lehce pikantní chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nápoje i marináda s oblíbeným kořením
Kurkuma je oblíbené koření, které se u nás dá sice běžně koupit, ale ne každý ji zná a používá. Pokud se ale zaměříme na jídla indické, čínské nebo thajské kuchyně, kurkumu určitě budeme potřebovat. Na kurkumu se vzhledem k jejím pozitivním účinkům vyplatí zaměřit. I v našem receptáři je kurkuma použita v mnoha receptech a některé z nich jsme vybrali do následujícího přehledu. V malém množství kurkumu můžeme přidávat dokonce do nápojů a marinád.
Pomazánky v barvě kurkumy
Když přidáme trošku kurkumy do některé pomazánky, příjemně ji zabarví a dá ji novou lehce pikantní chuť. Pokud na ni ještě nejsme zvyklí, začínáme opatrně. Hodí se velmi dobře do vaječných pomazánek a úžasně chutná ve spojitosti s dýní Hokkaido. Velmi dobře se se chuťově a barevně doplňuje s červenou čočkou.
Domácí hořčice, sýry a omelety
Kurkumu se nemusíme obávat používat. Když jí dáme pouze malé množství, vše dobře ochutí a jídla získají pěknou barvu. Můžeme ji přidávat do omelet, sýrů či do domácí hořčice. Běžně se používá kurkuma ve formě prášku (koření), ale lze použít i nastrouhaný čerstvý kořen kurkumy, který vzhledem připomíná zázvor a po rozkrojení má sytě oranžovou barvu.
Kurkuma ve studené kuchyni
Kurkuma je vhodná k přidávání do různých jídel studené kuchyně. Na ukázku jsme vybrali přípravu domácího cizrnového tofu, kterému dá právě kurkuma tu správnou barvu. Základem tofu je cizrnová mouka. I mozaiková tlačenka je díky kurkumě lákavá na pohled a plněná vejce plníme žloutkovou směsí ochucenou kurkumou.
Polévky s kurkumou pro zdraví
Též polévkám dá kurkuma krásnou "sluníčkovou" barvu, která působí pozitivně a příjemně prozáří naše dny. Kurkumu můžeme přidat přímo do polévky, nebo ji např. vmíchat do těstíčka na kapání, kterým polévku zahustíme a doplníme. Kurkuma se hodí nejen do polévek luštěninových a zeleninových, ale např. i do různých vývarů s těstovinami.
Zelenina a brambory s kurkumou
Kurkumu oceníme při úpravě různých druhů zeleniny. Jednou z možností je použít ji k ochucení v troubě pečené dýně Hokkaido. Zajímavostí je, že účinek kurkuminu (složka kurkumy) se prohloubí při konzumaci společně s malým množstvím pepře. A právě pepř je další součástí směsi koření kari, stejně jako kurkuma.
Luštěniny a obiloviny s kurkumou
Kurkuma se doporučuje při vaření cizrny a červené čočky, jejichž barvu zintenzivní. Lze samozřejmě použít rovnou směs koření kari. A když vaříme např. bulgur nebo rýži, a přidáme kari, bude mít přílohová obilnina nejen velmi příjemnou barvu a vzhled, ale i skvělou chuť.
Sladké pečení s kurkumou
Kurkumu můžeme přidávat do těst, a to nejen slaných, ale i sladkých. Pokud chceme kurkumu častěji používat, můžeme trochu (asi čtvrt lžičky) dát např. do těsta na houskové knedlíky, dalamánky a další slané pečivo. Když chystáme těsto na sladkou litou buchtu s práškem do pečiva a vmícháme i malé množství kurkumy, bude mít buchta po upečení krásnou barvu a změnu chuti nejspíš ani nepoznáme.
Cizrnovo-mrkvová polévka s kurkumou
Na závěr jsme vybrali cizrnovo-mrkvovou polévku, ve které kurkuma nesmí chybět. Je ochucená také zázvorem a uvařit ji můžeme podle názorného videa. Do polévky kromě kurkumy patří i kari - koření dáme hned na začátku na rozehřátý tuk (ještě s dalšími přísadami), aby se vše krásně rozvonělo.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy si získalo hodně příznivců. Vyberme si ty nejlepší potraviny podporující naši vitalitu
Komentáře