Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez mouky se v kuchyni neobejdeme, proto dnes v obchodech najdeme široké množství různých mouk, od těch tradičních po méně známé. V našem článku se dozvíte, na co efektivně využívat mouku celozrnnou.

Celozrnná mouka vzniká umletím celého zrna i s jeho slupkou. Oproti klasické bílé mouce si zachovává větší množství cenných živin a vlákniny. Proto je celozrnná mouka zdravější a více nás zasytí. Poradíme vám, jak ji v kuchyni využít.

K čemu použít celozrnnou mouku

Klasickou bílou mouku je možné v receptech plně nahradit moukou celozrnnou, pokud s ní však teprve začínáte, je vhodnější ji do receptů přidávat postupně.

  • Celozrnnou moukou je možné zahušťovat omáčky a polévky, dosáhnete tak zdravějšího zahušťování.
  • Tato mouka se také výborně hodí do slaných koláčů, domácího pečiva nebo těsta na pizzu.
  • Využijete ji také při sladkém pečení, a to zejména při přípravě sušenek, palačinek a ovocných koláčů.
  • Kromě sladkého pečiva si doma můžete udělat dokonce i drobenku z celozrnné mouky, která moučníkům dodá křupavost.
  • Své využití má tato mouka také při přípravě příloh k hlavním jídlům, jako jsou noky nebo kynutý knedlík.

A co doma z celozrnné mouky připravujete vy? Mícháte ji v receptech s klasickou bílou moukou nebo pečete pouze z celozrnné? Podělte se s námi v komentářích o vaše rady a tipy a upečte si s námi chutný celozrnný koláč podle videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky