Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Tato báječná rostlina, která nám brzy na jaře nabízí své listy, je nejen plná důležitých živin, které po zimě tolik potřebujeme, ale také velmi chutná a v kuchyni různými způsoby použitelná. Nejsnáze se uchovává ve formě pesta. Víte, k čemu se pesto hodí?

Pesta se v naší kuchyni stále více "zabydlují" a dávají nám celou řadu možností využití. Pesto, třeba výtečné bazalkové, si můžeme jednoduše koupit, nicméně malá sklenička není zrovna levná. Pesto se dá připravit z ledajakých natí a bylinek, přičemž právě to z medvědího česneku je snadno dostupné i těm, kdo nemají zahradu. Jeho chuť je velmi příjemná, česneková. Vyrobíte ho během chvilky a vydrží vám až do další sezóny.

Na co se hodí pesto z medvědího česneku

Možná už je používáte, ale pokud s ním zatím nemáte mnoho zkušeností, nabízíme vám několik tipů, jak se pesto může výtečně uplatnit ve vaší kuchyni.

  1. Těstoviny: Pesto stačí smíchat s uvařenými těstovinami a máte velmi rychle hotové jídlo. Kdy na ozdobu nastrouháte sýr, pochutnáte si ještě více.
  2. Polévky: Pesto využijete na dochucování polévek - přidávejte ho tam, kam byste dali také obyčejný česnek.
  3. Topinky, chléb, pečivo: Pesto jednoduše použijte k potření topinek. Může ho dát také na krajíce čerstvého chleba nebo použít do baget a krátce zapéct.
  4. Omáčky: Pesto se výtečně hodí na ochucování některých typů omáček, především rajčatových, které využijete především k těstovinám. Můžete je přidat také do guláše.
  5. Pizza: Další možností je využít pesto k plnění pizzy, můžete ho smíchat s rajčatovou nebo špenátovou náplní nebo zkombinovat s dalšími surovinami. Pesto je vhodné i k plnění dalšího slaného pečiva.
  6. Tortilly: Skvělou možností využití pesta je potřít tortilly a pak je ještě doplnit dalšími surovinami. Po krátkém zapečení budete mít výborné a rychlé jídlo.
  7. Brambory: Pesto výborně ochutí pečené brambory. Můžete je k nim dát přímo nebo přimíchat do dresinku.
  8. Dipy, dresinky, marinády: Pesto jednoduše používejte k dochucování všude tam, kde vám připadá chuťově vhodné. Postará se nejen o příjemnou česnekovou chuť, ale přinese i trochu svěží barevnosti.
  9. Zapečené pokrmy: Pesto přidávejte po libosti do pokrmů určených k zapékání. Výborně se hodí k těstovinovým i bramborovým jídlům.
  10. Karbanátky, placičky, nádivky, sekané i rizota: Všude tam, kam byste dali trochu obyčejného česneku, můžete přidat pesto z medvědího česneku. Pokud ho máte dostatek, nemusíte šetřit.
  11. Pomazánky: Do mnoha pomazánek patří utřený (nebo rozmačkaný) česnek, který jim dodává atraktivitu. Když ho plně nebo částečně nahradíte pestem, získají vaše pomazánky zase nový chuťový rozměr. Pesto je vhodné i např. do cuketové pomazánky.
  12. Saláty: Trochu pesta z medvědího česneku lze přidat také do zálivky na salát. Doplňte ho trochou oleje a citrónové šťávy.

Jistě vás napadnou i další možnosti, jak pesto využít. Pokud máte možnost si ho z čerstvých listů medvědího česneku připravit, určitě neváhejte a zásobte se, dokud jsou listy mladé a pěkné. Na postup přípravy pesta se podívejte v následujícím videu:

Máte ještě další tipy na využití pesta v kuchyni? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Další tipy a triky