Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová mouka se vyrábí jemným mletím sušeného zeleného či žlutého hrachu. Jedná se o mouku bezlepkovou, v kuchyni ji ale může použít každý, a to jak na zahušťování, do sladkých moučníků, ale i do slaného pečiva.

V regálech obchodů už nenajdete pouze klasické mouky z obilovin, ale například i z luštěnin, oříšků a semínek. Přidáním luštěninové mouky do pokrmů je obohatíte o bílkoviny, vlákninu a další tělu prospěšné látky. Zařaďte ji proto do svého jídelníčku.

Na co používat hrachovou mouku

Hrachová mouka má v kuchyni opravdu široké využití:

  • Z hrachové mouky, zeleninového vývaru a koření snadno vykouzlíte krémovou hrachovou polévku, která je hotová do půl hodiny.
  • Stejně jako z kterékoliv jiné luštěninové mouky, i z mouky hrachové si můžete připravit domácí těstoviny. Se strojkem na těstoviny bude jejich příprava hračka.
  • Hrachovou mouku můžete použít při zahušťování omáček a polévek. Zahuštěný pokrm je pak potřeba, stejně jako při zahušťování mouku pšeničnou, minimálně čtvrt hodiny povařit.
  • Pokud jste dostali chuť na klasický řízek v trojobalu, ale nemáte doma vejce, rozmíchejte hrachovou mouku v trošce vody a maso místo vejce obalte v této směsi
  • Maso však lze obalit pouze v těstíčku z hrachové mouky. Pro lepší chuť ho dochuťte vaším oblíbeným kořením. V těstíčku můžete obalit i houby či zeleninu.
  • Hrachová mouka bude fungovat jako pojivo v různých masových, zeleninových, ale třeba i luštěninových karbanátcích.
  • Mouku z luštěnin můžete přidat místo mouky klasické i do oblíbených bramboráků nebo do neméně chutných cuketových placek.
  • V receptech na pečivo a moučníky můžete menší část klasické mouky nahradit právě moukou hrachovou, obohatíte tak výsledný pokrm o cenné látky.

Nebojte se experimentovat a pár lžic této mouky přimíchejte například i do těsta na domácí pizzu. Tu podle následujícího receptu zvládne připravit opravdu každý. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli