Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co se hodí dýňový olej? Dochutí nejen zálivku nebo polévku, ale i palačinky
Zdroj: Pixabay: Couleur

Dýňový olej se lisuje zastudena ze semen tykve obecné, kterou ale všichni známe pod názvem dýně obecná. Olej je plný vitamínů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Proto bychom ho měli konzumovat více, a my vám poradíme jak.

Dýňový olej se nejvíce vyrábí ve střední Evropě. U nás je možné jej koupit v lékárnách, běžně je ale k dostání i ve větších supermarketech. Jeho cena je v porovnání s ostatními oleji sice vyšší, ale blahodárné účinky, které má na naše tělo, za to stojí.

Na co se hodí dýňový olej

Dýňový olej se běžně používá jako kosmetický přípravek. Hydratuje pokožku a přispívá k její obnově, podporuje růst nehtů a vlasům dodává zdravý vzhled. Své využití má ale i v kuchyni.

  • Dýňový olej se stejně jako panenský olivový olej nehodí na smažení. Bod zakouření, tedy teplota, kdy se začíná olej přepalovat, se pohybuje kolem 140 °C. Jeho využití nalezneme tedy zejména ve studené kuchyni.
  • Nejvíce se dýňový olej hodí při přípravě různých zálivek. Kromě ochucení zeleninových salátů je možné jím zakápnout i salát z ovoce. Oříškové aroma dodá ovoci nový rozměr chuti.
  • Dýňový olej je možné použít také jako dochucovadlo do rýže, těstovin, pomazánek, omáček nebo polévek. Výborně ochutí také brambory, a to jak brambory vařené, bramborovou kaši nebo bramborový salát.
  • Nemusíte se bát olej použít také ve sladké kuchyni. Avšak z důvodu, že mu vysoké teploty nesvědčí, se hodí například na ochucení nepečených cheesecaků nebo na pokapání vašich oblíbených palačinek.

Příště, až si budete doma připravovat dýňovou polévku, ozdobte jednotlivé porce dýňovým olejem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky