Na co se hodí dýňový olej? Dochutí nejen zálivku nebo polévku, ale i palačinky
Dýňový olej se lisuje zastudena ze semen tykve obecné, kterou ale všichni známe pod názvem dýně obecná. Olej je plný vitamínů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Proto bychom ho měli konzumovat více, a my vám poradíme jak.
Dýňový olej se nejvíce vyrábí ve střední Evropě. U nás je možné jej koupit v lékárnách, běžně je ale k dostání i ve větších supermarketech. Jeho cena je v porovnání s ostatními oleji sice vyšší, ale blahodárné účinky, které má na naše tělo, za to stojí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co se hodí dýňový olej
Dýňový olej se běžně používá jako kosmetický přípravek. Hydratuje pokožku a přispívá k její obnově, podporuje růst nehtů a vlasům dodává zdravý vzhled. Své využití má ale i v kuchyni.
- Dýňový olej se stejně jako panenský olivový olej nehodí na smažení. Bod zakouření, tedy teplota, kdy se začíná olej přepalovat, se pohybuje kolem 140 °C. Jeho využití nalezneme tedy zejména ve studené kuchyni.
- Nejvíce se dýňový olej hodí při přípravě různých zálivek. Kromě ochucení zeleninových salátů je možné jím zakápnout i salát z ovoce. Oříškové aroma dodá ovoci nový rozměr chuti.
- Dýňový olej je možné použít také jako dochucovadlo do rýže, těstovin, pomazánek, omáček nebo polévek. Výborně ochutí také brambory, a to jak brambory vařené, bramborovou kaši nebo bramborový salát.
- Nemusíte se bát olej použít také ve sladké kuchyni. Avšak z důvodu, že mu vysoké teploty nesvědčí, se hodí například na ochucení nepečených cheesecaků nebo na pokapání vašich oblíbených palačinek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příště, až si budete doma připravovat dýňovou polévku, ozdobte jednotlivé porce dýňovým olejem.
Komentáře