Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sójové mléko se vyrábí ze sójových bobů. Získáme ho buď tak, že si ho sami vyrobíme, nebo ho koupíme hotové. Prodává se buď mléko krabicové nebo sušené ve formě prášku. Použití je obdobné, mléko má v obou případech univerzální využití.

Sójové mléko používáme obdobně jako mléko kravské. Můžeme si koupit buď mléko sušené nebo mléko v krabicích (krabicové), a to buď přirozené (natural, bez příchutí a sladidel) nebo dochucené. Sušené sójové mléko je běžně k dostání v obchodech s potravinami i v lékárnách. Jeho využití přináší několik výhod:

  • Snadné a pohodlné použití - prášek stačí rozmíchat ve vodě (25 g směsi Zajíc na 250 ml vody)
  • Univerzální využití a výborná chuť
  • Jednoduché skladování bez ledničky
  • Ideální potravina pro využití na dovolenou pod stanem
  • Velmi dlouhá trvanlivost
  • Chutná náhrada mléka, ceněná i při alergii na laktózu

Na co se používá sušené mléko

Sušené sójové mléko skladujeme v suchu, v dobře uzavřených obalech (např. ve šroubovacích sklenicích), chráníme ho před teplem. Používáme ho všude tam, kam bychom jinak dali mléko kravské.

  • Sójové mléko se hodí k přímé spotřebě i do vařených nebo pečených jídel.
  • Je skvělé do kaší, polévek, omáček i sladkých nákypů. Prášek stačí jednoduše přisypat (v přiměřeném množství), po jeho přidání jídlo dobře zamícháme. Prášek se snadno a rychle rozpouští.
  • Mléko je oblíbené k doplnění cereálií (granola).
  • Slouží k rychlé a jednoduché přípravě nápojů, můžeme z něj připravit bílou kávu (např. s Carem), kakao, různé koktejly, smoothie i jen samotné mléko. 
  • Sójové mléko je výborné do pečiva, palačinek i do různých moučníků. V receptech jím nahradíme mléko kravské. Použití je jednoduché - do těsta stačí nasypat přiměřené množství prášku a nalít odpovídající množství vody. Kdo chce, může mléko nejprve rozmíchat ve vodě a pak teprve přidat.

Známým produktem ze sójového mléka je tofu, můžete se podívat na oblíbené recepty k jeho využití.

Komentáře

Další tipy a triky