Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňková marmeláda patří k luxusnějším domácím konzervovaným polotovarům. Některé tradiční moučníky (např. masopustní koblihy) si bez ní ani neumíme představit.

Když se meruňky urodí, můžeme je zakonzervovat a těšit se z nich dlouhodobě. Jednou z možností je domácí marmeláda, případně džem. Uvařit marmeládu doporučujeme podle osvědčených rad a receptů.

 

Meruňková marmeláda a na co dát pozor

Možná se vám bude hodit několik našich tipů.

  • Meruňky na marmeládu vybírejte hodně zralé, možná dokonce přezrálé a měkké. Takové se lépe rozvaří a také je nebudete muset tolik doslazovat. 
  • Meruňky rozpulte a vypeckujte. Nakrájejte je na kousky, velmi mírně podlijte vodou a rozvařte. Pak je můžete ještě rozmixovat.
  • Všechny nádoby a pomůcky musí být čisté. Vařte v nerezovém hrnci, případně využijte domácí pekárnu.
  • Pektin vždy promíchejte s cukrem. Šikovný je želírovací cukr, který usnadní a urychlí práci. Místo pektinu můžete k meruňkám přidat nedozrálý angrešt, který ho obsahuje dostatek.
  • Během vaření sbírejte pěnu a dělejte želírovací zkoušku.
  • Sklenice musí být čisté, suché a horké, aby se marmeláda dobře zasterilizovala. Po umytí je sušte v troubě při 100 °C. 
  • Marmeládu lijte do sklenic horkou, hned sklenici uzavřete a otočte na víčko, aby se horkem vysterilizovalo i ono. Na nalévání jsou praktické nálevky na sklenice, které zabrání ušpinění okrajů.

Pro začátečníky máme videorecept na přípravu meruňkové marmelády.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli