Na co dát pozor při vaření meruňkové marmelády? Odpovídáme na časté dotazy
Meruňková marmeláda patří k luxusnějším domácím konzervovaným polotovarům. Některé tradiční moučníky (např. masopustní koblihy) si bez ní ani neumíme představit.
Když se meruňky urodí, můžeme je zakonzervovat a těšit se z nich dlouhodobě. Jednou z možností je domácí marmeláda, případně džem. Uvařit marmeládu doporučujeme podle osvědčených rad a receptů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Meruňková marmeláda a na co dát pozor
Možná se vám bude hodit několik našich tipů.
- Meruňky na marmeládu vybírejte hodně zralé, možná dokonce přezrálé a měkké. Takové se lépe rozvaří a také je nebudete muset tolik doslazovat.
- Meruňky rozpulte a vypeckujte. Nakrájejte je na kousky, velmi mírně podlijte vodou a rozvařte. Pak je můžete ještě rozmixovat.
- Všechny nádoby a pomůcky musí být čisté. Vařte v nerezovém hrnci, případně využijte domácí pekárnu.
- Pektin vždy promíchejte s cukrem. Šikovný je želírovací cukr, který usnadní a urychlí práci. Místo pektinu můžete k meruňkám přidat nedozrálý angrešt, který ho obsahuje dostatek.
- Během vaření sbírejte pěnu a dělejte želírovací zkoušku.
- Sklenice musí být čisté, suché a horké, aby se marmeláda dobře zasterilizovala. Po umytí je sušte v troubě při 100 °C.
- Marmeládu lijte do sklenic horkou, hned sklenici uzavřete a otočte na víčko, aby se horkem vysterilizovalo i ono. Na nalévání jsou praktické nálevky na sklenice, které zabrání ušpinění okrajů.
Pro začátečníky máme videorecept na přípravu meruňkové marmelády.
Komentáře