Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí třešňová marmeláda nebo džem jsou chutné polotovary k přípravě pohárů, moučníků, svačin i večeří. Třešně musí být dobře vybarvené a zralé. Začátečníci možná uvítají naše rady a tipy.

Mezi marmeládou a džemem je malý rozdíl. Zatímco marmeládu vaříme z ovocného protlaku, v džemu jsou patrné kousky ovoce. Čemu dáte přednost, záleží na vás. Obě zavařeniny zahustíme pektinem, protože třešně mají pektinu málo. Nebo můžeme místo pektinu přidat rybízový nebo angreštový protlak, který pomůže marmeládu zahustit.

Na co dát pozor při vaření třešňové (višňové) marmelády

Máme pro vás několik rad:

  • Ovoce musí být pěkně vyzrálé a vybarvené, aby měla zavařenina hezkou barvu a dobrou chuť.
  • Pokud jsou třešně červivé, pomůže namočení celých třešní do vlažného 2% roztoku soli a vody na půl hodiny až hodinu, a poté opláchnutí čistou vodou. 
  • Při vypeckování zachytíme šťávu z třešní (višní) a přidáme ji do kastrolu.
  • Zkontrolujeme, zda někde není zapomenutá pecka.
  • Vaříme podle receptu do změknutí s pektinem nebo protlakem z rybízu (angreštu). Pektin je důležitý na ztuhnutí zavařeniny.
  • Horkou hmotu lijeme do čistých, suchých a horkých sklenic, uzavřeme a obrátíme na 5 minut na víčko.
  • Skladujeme v suchu, temnu, a pokud možno při stálé teplotě (sklep, spíž).

Když sklidíte hodně višní, můžete z nich připravit také skvělý sirup podle našeho videoreceptu.

 

Komentáře

Další tipy a triky