Na jakou teplotu péct pracny? Ořechové těsto při pečení ve formičkách hlídejte
Pracny nebo-li medvědí tlapy jsou druhem vánočního cukroví, které se peče ve formičkách. Ořechové těsto voní skořicí a mletým hřebíčkem. Pracny patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví od dávných dob až dosud.
Staročeské pracny jsou neobyčejně chutným a voňavým cukrovím. Těsto sice není příliš choulostivé na teplotu v troubě, přesto se můžeme dopustit pár chybiček. Jednou chybou je nízká teplota, kdy se cukroví přesuší, druhou naopak teplota vysoká, kdy se pracny nedopečou a zůstanou uvnitř syrové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na jakou teplotu péct pracny
Pro pečení cukroví nastavíme teplotu na 170–180 °C. Povrch těsta ve formičkách se leskne, jak se pomalu rozpouští tuk - a pak postupně začne od okrajů matnět. Pokud povrch prsty jemně zmáčkneme, musí se vrátit jako balónek. Zkusíme jednu pracnu vyklopit na stůl a rozlomíme ji, abychom poznali, jestli je upečená.
Na přípravu pracen (medvědích tlapek) se můžete podívat v našem videu. Cítíte, jak úžasně voní?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Krém na išelské dortíčky: Máslová klasika se zavařeninou vede, ale lahodný čokoládový nebo našlehaný karamelový chutnají božsky
Komentáře