Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny nebo-li medvědí tlapy jsou druhem vánočního cukroví, které se peče ve formičkách. Ořechové těsto voní skořicí a mletým hřebíčkem. Pracny patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví od dávných dob až dosud.

Staročeské pracny jsou neobyčejně chutným a voňavým cukrovím. Těsto sice není příliš choulostivé na teplotu v troubě, přesto se můžeme dopustit pár chybiček. Jednou chybou je nízká teplota, kdy se cukroví přesuší, druhou naopak teplota vysoká, kdy se pracny nedopečou a zůstanou uvnitř syrové.

Na jakou teplotu péct pracny

Pro pečení cukroví nastavíme teplotu na 170–180 °C. Povrch těsta ve formičkách se leskne, jak se pomalu rozpouští tuk - a pak postupně začne od okrajů matnět. Pokud povrch prsty jemně zmáčkneme, musí se vrátit jako balónek. Zkusíme jednu pracnu vyklopit na stůl a rozlomíme ji, abychom poznali, jestli je upečená.

Na přípravu pracen (medvědích tlapek) se můžete podívat v našem videu. Cítíte, jak úžasně voní? 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky