Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné a nadýchané piškotové těsto namazané marmeládou nebo pudinkovým krémem, stočené do krásné rolády a posypané kokosem nebo mletými ořechy, je pastvou pro naše oči i chuťové buňky. Připravte tu nejlepší roládu podle osvědčených postupů a zaručeně si skvěle pochutnáte.

Jak připravit piškotové těsto na roládu

Na roládu z piškotového těsta budeme potřebovat především větší množství vajec, ty jsou jeho základem. Dále už jen mouku a cukr. Pro začátečníky by mohlo být náročnější ušlehat sníh, ale pokud máte elektrický šlehač, zvládnete to raz dva. Pouze z těchto tří surovin (vejce, mouka, cukr) připravíme to nejlepší nadýchané a jemné těsto:
  1. Vejce vyklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
  2. Z bílků vyšleháme tužší sníh.
  3. Ze žloutků a cukru krupice ušleháme pěnu, do které zlehka sníh vmícháme.
  4. Poté začneme přimíchávat po malých částech i mouku. Nespěchejte a přidávejte mouku pouze po lžících, aby si těsto zachovalo nadýchanou konzistenci.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj připravené těsto.
  6. Plech s těstem pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 °C dokud těsto nezrůžoví. Netrvá to dlouho, přibližně 8 minut, proto raději neodcházejte a troubu dobře hlídejte.
  7. Ihned po upečení těsto překlopíme z pečicího papíru na lehce navlhčenou utěrku a srolujeme
  8. Po vychladnutí těsto s utěrkou rozprostřeme a natřeme krémem.

Pudinková náplň do piškotové rolády

Oblíbenou náplní do rolády je pudinkový krém, který připravíme z vanilkového pudinku:

Plát natřený krémem opět srolujeme a potřeme i povrch rolády. Nakonec roládu posypeme kokosem či nasekanými ořechy.

Piškotová roláda s marmeládou

Roládu můžeme také jednoduše potřít marmeládou nebo nakombinovat tenkou vrstvu marmelády a pudinkového krému.

Zvláště pokud máme tužší marmeládu je lepší jí potřít piškot ihned po upečení, dokud je ještě teplý. Teplý piškot marmeládu rozehřeje a ta se bude lépe a rovnoměrněji roztírat, a to bez zbytečného natržení piškotu. 

Nejste si jistí, jak si poradit s roládou a připadá vám moc složitá? Pečení piškotového těsta na nadýchanou roládu i přípravu lahodné pudinkové náplně můžete zhlédnout v následujícím video-receptu:

Přejeme, ať se vám roláda podaří a máte z ní radost.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli