Nadýchaný piškotový korpus je maturitou každého začínajícího kuchaře a cukráře
Piškotový korpus je základem většiny dortů, bublanin, řezů, chlebíčků a bábovek. Velmi důležitým kypřidlem v těstě je dokonale vyšlehaný bílkový sníh, který se opatrně spojí se žloutkovou pěnou a moukou.
Nadýchaný piškot se připravuje ze žloutků a bílkového sněhu, cukru a mouky. Víc ingrediencí není potřeba, ale každé piškotové těsto se může vylepšit různými dochucovadly - kakaem, strouhanými oříšky, rumem nebo citrónovou kůrou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na piškotový korpus pro začátečníky
Nemusíme se stresovat složitými recepty a použijeme jednoduché pravidlo - kolik je vajec, tolik dáme lžic cukru a lžic polohrubé mouky. Množství stačí na dortovou formu o průměru 22–24 cm:
- 5 vajec (oddělíme čistě a pečlivě žloutky a bílky).
- 5 lžic cukru (můžeme použít krupicový i moučkový cukr).
- 5 lžic mouky (nic nezkazíme polohrubou ani hladkou moukou).
Jak připravit piškotové těsto
Můžeme si vybrat ze dvou možností přípravy:
- Žloutky ušleháme s cukrem a pár kapkami horké vody do nadýchané bílé pěny. Přidáváme po lžicích mouku, kterou opatrně zapracujeme metlou, dokud se vše nespojí. Pak pomocí stěrky vmícháme sníh z bílků.
- Z bílků ušleháme sníh. Pak přidáváme žloutek po žloutku a mícháme na malé otáčky, dokud není hmota světlounce žlutá. Potom přidáme postupně po lžicích mouku a stěrkou převracíme těsto, dokud není jednolité.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Těsto nalijeme do vymazané a mouku vysypané formy nebo použijeme formu, vyloženou pečicím papírem. Pečeme na 180 °C a zkoušíme špejlí, jestli je korpus hotový. Necháme chvíli vychladnout a vyjmeme z formy.
Komentáře