Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotový korpus je základem většiny dortů, bublanin, řezů, chlebíčků a bábovek. Velmi důležitým kypřidlem v těstě je dokonale vyšlehaný bílkový sníh, který se opatrně spojí se žloutkovou pěnou a moukou.

Nadýchaný piškot se připravuje ze žloutků a bílkového sněhu, cukru a mouky. Víc ingrediencí není potřeba, ale každé piškotové těsto se může vylepšit různými dochucovadly - kakaem, strouhanými oříšky, rumem nebo citrónovou kůrou.

Jak na piškotový korpus pro začátečníky

Nemusíme se stresovat složitými recepty a použijeme jednoduché pravidlo - kolik je vajec, tolik dáme lžic cukru a lžic polohrubé mouky. Množství stačí na dortovou formu o průměru 22–24 cm:

Jak připravit piškotové těsto

Můžeme si vybrat ze dvou možností přípravy:

  1. Žloutky ušleháme s cukrem a pár kapkami horké vody do nadýchané bílé pěny. Přidáváme po lžicích mouku, kterou opatrně zapracujeme metlou, dokud se vše nespojí. Pak pomocí stěrky vmícháme sníh z bílků.
  2. Z bílků ušleháme sníh. Pak přidáváme žloutek po žloutku a mícháme na malé otáčky, dokud není hmota světlounce žlutá. Potom přidáme postupně po lžicích mouku a stěrkou převracíme těsto, dokud není jednolité.

Těsto nalijeme do vymazané a mouku vysypané formy nebo použijeme formu, vyloženou pečicím papírem. Pečeme na 180 °C a zkoušíme špejlí, jestli je korpus hotový. Necháme chvíli vychladnout a vyjmeme z formy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky