Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládání masa do jogurtu, kefíru či podmáslí: Znáte stále oblíbenější trend? Poradíme, jak postupovat
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Kdo by nemiloval letní počasí plné grilovaček a posezení s přáteli? K tomu však neodmyslitelně patří hojné pohoštění a dostatek masa. Maso se nakládá různými způsoby. Poradíme, jak jej naložit do kysaných mléčných produktů.

Jogurt, kefír a podmáslí - tyto kysané mléčné výrobky zajistí masu šťavnatost a křehkost. Jsou ideální na marinování masa, které se při přípravě rychleji vysuší, např. maso kuřecí či krůtí. Fantazii se ale meze nekladou, použít můžete i další oblíbené maso, třeba i kapra. Směle do toho!

Jak nakládat maso do kysaných mléčných výrobků

Připravené maso nakrájejte na plátky či nudličky (plátky lehce naklepejte), osolte a opepřete jej.

  • Do uzavíratelné nádoby si připravte marinádu - jogurt, kefír či podmáslí (podle vašich preferencí), smíchejte s prolisovaným česnekem a čerstvými nebo sušenými bylinkami. V případě varianty pro dospělé můžete použít i chilli.
  • Maso vložte do marinády, nádobu uzavřete a nechte odležet v lednici. Minimálně do druhého dne, ale můžete i déle (2-3 dny, poté je maso potřeba tepelně upravit).
  • Každému chutná něco jiného, nebojte se experimentovat. Co vyzkoušet maso osolené a opepřené, naložené v jogurtu spolu s římským kmínem, červenou mletou paprikou, medvědím česnekem a mletým koriandrem? 
  • Oblíbená je i kombinace naložení masa v jogurtové marinádě s přidáním citronové šťávy, maso tím získá svěží nádech po citronu.
  • Tip: Z kysaných mléčných výrobků můžete připravit i dresinky.

Finální úprava naloženého masa

Dostatečně odleželé maso můžete orestovat, ugrilovat či upéct tak, jak jej vyjmete z lednice. Další možností je maso ještě obalit - v rozdrcených kukuřičných lupíncích nebo ve strouhance smíchané se sušenými bylinkami. V případě smažení dále neobalovaného masa však dávejte pozor, má tendenci se připékat. Proto pracujte rychle a maso vkládejte až na opravdu plně rozehřátý olej, ghí, máslo či sádlo.

V případě intolerance mléčných výrobků si jistě vyberete z mnoha jiných druhů marinád. Přejeme dobrou chuť!

Komentáře

Annnn: Trvanlivost masa naloženého v jogurtu je kratší, než v případě jeho naložení v oleji. Obecně se doporučuje maso nakládat den před tepelnou úpravou, ale v lednici uložené ve vzduchotěsné nádobě vydrží 2-3 dny bez újmy. :-8 Doplnila jsem do textu, děkuji. :-K

Čekala jsem, že bude uvedeno jak dlouho se může naložené maso v jogurtu skladovat?
Děkuji

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky