Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzenky nebo špekáčky naložené v kyselém kořeněném nálevu jsou oblíbenou chuťovkou na oslavy, svačinu nebo jen tak. Základem chuti je dobrý nálev. Poradíme vám s jeho přípravou.

Dobrý nálev prodlouží trvanlivost potravin na hodně dlouho. Je to tím, že ocet je výborný konzervant. Aby byl nálev chutný, přidáváme do něj koření, sůl a někdy trochu cukru. Koření přidáváme v celku, mleté by mohlo nálev zakalit. Špekáčky většinou nakládáme oloupané, propíchané. Pro rychlejší naložení je nakrájíme. Nakrájená uzenina se do sklenice lépe naskládá.

Jak udělat nálev na utopence

Připravit nálev je velmi jednoduché.

Na 1 l vody počítáme asi 500 ml octa (jak kdo snese kyselé), 1 lžíci celého pepře, 10 kuliček nového koření, 2–3 bobkové listy, špetku soli, podle chuti chilli papričku nebo cukr. Vodu můžeme i přidat.

  • Nálev 3 minuty mírně povaříme a odstavíme.
  • Do horkého vhodíme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme zchladnout. Spařená cibule příjemně křupe, přitom neštípe a nekvasí.
  • Připravené špekáčky ve sklenici zalijeme zchladlým nálevem a necháme v chladnu rozležet aspoň týden.
  • Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Do stejného nálevu můžeme naložit vařená vejce, rybí řízky, houbové řízky, karbanátky apod. Začátečníkům napoví náš videorecept.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky