Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Námořnické maso podle ČSN: Vyzkoušíte šťavnaté maso v jemně pikantní omáčce?
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Nevíte, co zase uvařit na oběd? Inspirujte se našimi tipy na vaření podle norem a připravte si s námi námořnické maso, po kterém se budou mlsně olizovat všichni u stolu. Postupem vás provedeme krok za krokem.

Mnozí z nás rádi vzpomínají na dobu, kdy se v restauracích vařilo podle ČSN, které byly zárukou kvality a správného postupu během přípravy pokrmů. I dnes si ale můžete pochutnat na spoustě téměř zapomenutých, přesto delikátních jídlech.

Jak připravit námořnické maso podle ČSN

Na 4 porce námořnického masa s omáčkou budete potřebovat 400 g hovězího masa (ořezu), 60 g cibule, tuk na smažení, sůl a mletý pepř podle chuti, 60 g rajčatového protlaku, 200 g vody, 20 g hladké mouky, 40 g červeného vína a jedno vejce.

  1. Hovězí maso opláchněte a nakrájejte na širší nudličky. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmahněte na tuku dozlatova.
  2. K osmažené cibuli vložte nakrájené maso a osmahněte ho. Přidejte sůl, pepř a rajčatový protlak, podlijte teplou vodou a nechte dusit pod pokličkou.
  3. Během dušení maso občas promíchejte a v případě potřeby podlijte vodou.
  4. Jakmile je maso alespoň částečně změklé, sejměte poklici a nechte šťávu vydusit až na tuk. Zaprašte prosátou moukou, orestujte a následně podlijte vodou.
  5. Přilijte červené víno a za občasného promíchání duste pod poklicí do změknutí masa. Podle chuti pak ještě pokrm finálně dochuťte solí, případně pepřem.
  6. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na plátky. Těmi pak zdobte každou porci námořnického masa při servírování. Nezapomeňte ani na zelené natě.

K námořnickému masu se skvěle hodí nejrůzněji upravené brambory, ale také rýže či těstoviny. Pochutnat si na něm můžete ve všední den i při slavnostním obědě. Máte vychytávky k přípravě tohoto pokrmu? Napište nám do komentářů, těšíme se.

Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky