Náplně sladkých koláčů a koláčků: Využijte tvaroh, mák, povidla, ale i ořechy a ovoce
Koláče jsou pečivo ve tvaru plochých koleček nebo šátečků, ale i placek na plechu, které krájíme na řezy. Bývají natřené sladkou náplní, pokladené ovocem nebo naplněné nádivkou. Spolu s náplněmi se posléze pečou.
Náplně do koláčů se dají rozdělit do dvou základních skupin - jsou to náplně mazací nebo s kousky ovoce. Některé z nich se mohou mezi sebou kombinovat. Všechny druhy náplně však mají jedno společné - pečou se spolu s koláčem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit klasické koláčové náplně
- Tvarohová náplň je univerzální. Plní se jí nejen koláče na plechu a koláčky všech možných velikostí, navíc se dá kombinovat i s jinými náplněmi a ovocem.
- Maková náplň je nejoblíbenější náplň v koláčcích vůbec. Mletý mák se musí předem svařit s cukrem a poté nechat vychladnout.
- Ořechová náplň se připravuje z vlašských, lískových nebo pekanových ořechů, někdy také z mletých mandlí nebo kaštanů.
- Povidlová náplň nahradí v zimě nedostupné švestky. Koláče s povidly patří mezi tradiční pečivo nejen doma, ale i na svatbách a slavnostních událostech.
- Marmeláda a džem se nejčastěji používají v kombinaci s křehkým těstem (mřížkový koláč) nebo jako náplň malých koláčků.
Ovoce jako náplň do koláčů
Ovocné koláče se většinou připravují na plechu a pak krájí na řezy. Ovoce vybíráme pouze pevné a zralé. Nezralé ovoce bude na koláči tvrdé a kyselé, přezrálé zase pustí příliš šťávy a těsto se může rozmočit. Všechno ovoce přebereme, omyjeme, oloupeme a odstraníme jádřince nebo pecky. Velké kusy rozkrájíme na menší kousky nebo je nastrouháme. Ovoce naklademe na těsto a posypeme máslovou drobenkou.
Netradiční náplně do koláčů
Těsta na koláče
Sladké drobečky
Každá náplň v koláči je chutnější, pokud ji doplníme něčím dobrým - rumem, vanilkou či citrónovou kůrou. Drobenku dochutíme skořicí, mletými oříšky nebo kokosem. Koláče i koláčky zdobíme mandlemi, ořechy, rozinkami namočenými v rumu a slunečnicovými semínky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Jak připravit drobenku? Sladká tečka, bez které by koláč nebyl to pravé
Komentáře