Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče jsou pečivo ve tvaru plochých koleček nebo šátečků, ale i placek na plechu, které krájíme na řezy. Bývají natřené sladkou náplní, pokladené ovocem nebo naplněné nádivkou. Spolu s náplněmi se posléze pečou.

Náplně do koláčů se dají rozdělit do dvou základních skupin - jsou to náplně mazací nebo s kousky ovoce. Některé z nich se mohou mezi sebou kombinovat. Všechny druhy náplně však mají jedno společné - pečou se spolu s koláčem.

Jak připravit klasické koláčové náplně

Jsou to náplně určené k potření těsta. Některé z nich se musí předem povařit:
  • Tvarohová náplň je univerzální. Plní se jí nejen koláče na plechu a koláčky všech možných velikostí, navíc se dá kombinovat i s jinými náplněmi a ovocem.
  • Maková náplň je nejoblíbenější náplň v koláčcích vůbec. Mletý mák se musí předem svařit s cukrem a poté nechat vychladnout.
  • Ořechová náplň se připravuje z vlašských, lískových nebo pekanových ořechů, někdy také z mletých mandlí nebo kaštanů.
  • Povidlová náplň nahradí v zimě nedostupné švestky. Koláče s povidly patří mezi tradiční pečivo nejen doma, ale i na svatbách a slavnostních událostech.
  • Marmeláda a džem se nejčastěji používají v kombinaci s křehkým těstem (mřížkový koláč) nebo jako náplň malých koláčků.

Ovoce jako náplň do koláčů

Ovocné koláče se většinou připravují na plechu a pak krájí na řezy. Ovoce vybíráme pouze pevné a zralé. Nezralé ovoce bude na koláči tvrdé a kyselé, přezrálé zase pustí příliš šťávy a těsto se může rozmočit. Všechno ovoce přebereme, omyjeme, oloupeme a odstraníme jádřince nebo pecky. Velké kusy rozkrájíme na menší kousky nebo je nastrouháme. Ovoce naklademe na těsto a posypeme máslovou drobenkou.

Netradiční náplně do koláčů

Kromě klasických náplní můžeme použít i něco netradičního - takovými náplněmi jsou například sekané ořechy s medem nebo karamelem, vanilkový pudink, kokos zalitý smetanou, strouhaný perník, rozvařené sušené ovoce nebo bílkový sníh.

Těsta na koláče

Koláče nemusí být jen z kynutého, křehkého nebo tvarohového těsta. Výborný je také litý koláč, posetý hromádkami tvarohu a povidel, který si můžete připravit podle našeho videa:

Sladké drobečky

Každá náplň v koláči je chutnější, pokud ji doplníme něčím dobrým - rumem, vanilkou či citrónovou kůrou. Drobenku dochutíme skořicí, mletými oříšky nebo kokosem. Koláče i koláčky zdobíme mandlemi, ořechy, rozinkami namočenými v rumu a slunečnicovými semínky.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky