Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatební koláčky jsou tradičním pohoštěním na městských i venkovských svatbách. Pečení bylo rodinnou tradicí, kdy se ženy sešly a upekly koláčky nejen na hostinu, ale i k svatebním oznámením a do výslužek.

Pečení koláčků už není tak rozšířené jako dříve - většinou je pečou pekaři a cukráři na zakázku. Stále však můžeme ovlivnit výběr druhů koláčků, těst a náplní. Tady jsou tradice dodržovány a svatební koláčky patří k tomu nejchutnějšímu na každé svatbě.

Jaké jsou tvary svatebních koláčků

Základní tvary jsou tři, ale mohou se připravovat z libovolných těst:
  1. Ploché kulaté koláčky mají mnoho velikostí - od kecaných koláčů po maličké několikacentimetrové, které se tradičně pečou na Moravě.
  2. Vázané koláčky - šátečky jsou čtvercové nebo kulaté. Čtvereček těsta, plněný náplní, zabalíme jako obálku nebo okraje stiskneme do tvaru měšce.
  3. Dvojctihodné koláčky s dvojí náplní mají ve středu nádivku z tvarohu, pak se bochánky mírně rozmáčknou a plní ještě jiným druhem náplně.

Jaké jsou náplně do svatebních koláčků

Tradiční náplně jsou jsou pevně dané, není potřeba je měnit:

  • Maková náplň se připravuje z mletého máku svařeného v mléce s cukrem, skořicí, rumem a citrónovou kůrou. Nastavuje se hrubou krupicí.
  • Ořechová náplň - mleté ořechy s cukrem přelijeme horkým mlékem a promícháme se skořicí, citrónovou kůrou, rumem. Nastavujeme ji krupičkou.
  • Tvarohová náplň se míchá s cukrem, vajíčkem nebo žloutkem, rumem a citrónovou kůrou. Zahušťujeme ji vanilkovým pudinkovým práškem.
  • Švestková povidla zahustíme piškotovými drobečky a hustá povidla naopak rozmícháme s horkou vodou a rumem. Cukr není nutné přidávat.
  • Jablečná povidla ochutíme skořicí, rumem, mletým hřebíčkem a podle potřeby trochou cukru. Zahustíme je piškotovými drobečky.

Jak dokončit svatební koláčky

Náplně nanášíme na těsto pomocí dvou lžiček nebo ze sáčku s ustřiženou špičkou - co náplň, to nový sáček. Náplně ozdobíme rozinkami, sekanými oříšky, mandlemi a dobrou máslovou drobenkou. Pokud vám slova "dvojctihodné koláčky" nic neříkají, podívejte se na video, kde vám ukážeme, jak se připravují. Možná je budete chtít hned vyzkoušet:

Komentáře

Další tipy a triky