Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Košíčky jsou oblíbeným vánočním cukrovím i slavnostním zákuskem. Těsta na ně jsou různá - listové, křehké nebo linecké, ale také skořápka z čokolády. Košíčky mají tvar mističky, která se výborně hodí k plnění.

Vánoční košíčky plníme nádivkami a krémy, které nerozmočí těsto - cukroví díky nim zvláční a krémy přitom dobře ztuhnou. Košíčky plníme až pár dní před Vánoci a abychom jim prodloužili trvanlivost, poléváme je čokoládou nebo cukrovou polevou.

Jaké jsou náplně do košíčků

Známe dva druhy trvanlivých náplní:

  1. Máslové krémy, různě ochucené - například vanilkou, kakaem, čokoládou, kávou, rumem, vaječným koňakem, oříšky. Aby se krém nepoškodil, přeléváme košíčky čokoládou a zdobíme ořechy, kokosem, cukrářským zdobením.
  2. Tuhé náplně připravujeme z piškotových drobečků s máslem, které mícháme s rumem, kakaem, čokoládou, marmeládou, mletými ořechy, kokosem. Nádivku vložíme do košíčku a přeléváme ji polevou nebo rozpuštěnou čokoládou.

Zvláštní kapitolou je cukroví odlévané do papírových košíčků - u nás známé jako šohajdy. Na jejich přípravu se můžete podívat v našem videu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky